15 preporuka – Libero Kokotović

15  Preporuka

koje ponavljam sebi u brk 

      pijući jutarnju kavu želeći vjerovati kako sam tek

      umislio apokalipsu koju vidim na vratima

1.       Kad se ujutro probudiš prvo moraš raščlaniti snove i zbilju i upitati se: da li u snovima postoji moje stvarno JA a buđenjem je netko nepoznat, nedorečen netko kojeg tek trebaš upoznati. Potom jedini način na koji možeš pouzdano utvrditi  jesi li upće živ i stvaran je da otvoriš prozor i usporediš nijanse zelenog i plavog od jučerašnjeg buđenja jer netko ili nešto neprekidno mijenja sliku pogleda, ona nije nikad ista kao što rijeka u svom toku uvijek mijenja svoja obličja i nek te ne zavarava sivilo to je podvala oblaka.

2.       Neka te proglase paranoikom ali ne vjeruj nikome dok ti ne dokažu istinu, jer laži i izmišljotine postale su odrednice od samoga početka vremena i slobodne volje nedovršenog stvora, njegove  prve misli, nedozrele svjesti i nesvjesti lažljivih pisara, sumanutih propovjednika, zidara magle, lovaca, gulikoža i zemljomjera. Nevjerojatan je razmjer gutanja divno sročenih laži i koliko se umnih ljudi priklonilo toj magli neistine  ne bi li se u svom kukavnom mraku odmaknuli od straha i kaosa… a ono malo preostale istine…male, jadne, bespomoćne istine koju si na jedvide jade iscjedio iz zavežljaja duše, zakopaj u zemlju i oranicu utrobe svoje.

3.       Ne vjeruj ljekarima duše i njihovom lijeku od ubogih riječi,  tim uštogljenim lakrdijašima i sijačima zabluda, jer duša je tvoja sveta i satkana od unikuma sakralnog svijetla, ona je samo privid samotnosti u obujmu sveopče harmonije jer tebi se  čini da se bol odmiće od središta, pusti je, ona je na tvojoj strani i nešto ti želi poručiti a ukoliko je sakriješ od pogleda, bol će i dalje dozivati glasove i rađati nedovršene odijeke.

4.       Zauzdaj čednost jer se svirepi naslađuju podsmjehom i  porugom, taj naramak snopova  s dječjeg ramena odnesi na potok gdje samuje sunce veliko i pokrij ga vlatima sjena.

5.       Ukoliko nisi odabran ostani anoniman, uživaj u samoći svog golog imena jer ukoliko  stršiš demoni te strpljivo čekaju točno na dva i po metra visine od zemlje.

6. Jedan put tjedno obavezno zagrli bilo koje stablo po  mogućnosti šireg debla i poljubi ga četiri puta, sjever, jug, istok, zapad, pazi na  smolu.

7.  Dovedi u svoje dvorište sve životinje koje žele biti s       tobom,  usrećit    ćeš mnogo više sebe nego njih jer tek tada si u okruženju u kojem najviše nalikuješ ljudskom biću.

8. Iščeprkaj vedrinu u sebi jer sve ostalo ti se samo čini  važnim.

9.  Ako već moraš pasti nikad ne padaj u šumi nogu jer će te        udarati svatko ko stigne ne zato što te mrze to je jednostavno  instikt gomile, i moraš im oprostiti jer i ti si njihov dio.

10. Tri puta razmisli prije svakog dobročinstva jer tada budi spreman na slijedeće: računaj na nezahvalnost i nećeš se  razočarati, računaj na prezir podređenog i odmazdu zavidnog. Potom učini dobročinstvo jer će ipak negdje omekšati sgusnuti mrak.

  11. Pažljivo doziraj dobronamjernost jer je obrnuto proporcijalna s  podozrivošću, što ju je više i oprez je veći    s druge strane. Potom budi dobronamjeran jer to ti je   ulaznica za nove živote.

  12. Ako si u nečemu dobar tj. mnogo bolji od drugogog, čini to kao da se izvinjavaš jer će te uprotivnom svi  zamrziti.

13.  Ukoliko si ostao sam nikom o tome ne govori jer će te sa takvim zadovoljstvom žaliti da će ti samoća duplo  teže pasti.

14. Ukoliko se nekim čudom dobro osjećaš i želiš to svim pokazati više ćeš ih uvrijediti nego  da im pokazuje stražnjicu.

15.  Zadnji i najbolji savjet je da ne slušaš ničije savjete jer su sve to uopćene mudrolije malih džepnih diktatora i nadobudnih predvodnika fikcije koji uživaju u tvojoj poslušnosti.

Libero Kokotović

Ilustracije:

Umetnički fotograf i slikar Bilal Nikezić, Bar, Montenegro

Od istog autora u P.U.M. Magazinu

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.