Zagrebački Solisti

Zagrebački Solisti

ili

opet radost muziciranja

ili

Lek i praznik za dušu, kao i uvek kada dodju

Ponovljeno uživanje od pre par godina, kada su gostovali na BEMUSu, i ogromna radost što su tu.

Fantastični, energični, ujednačeni, misaoni, virtuozni do krajnjih granica mogućeg, nadahnuti, profesionalni, sa beskrajnom lepezom muziciranja, sa neprekidnim tokom prekrasne muzike neverovatnih boja…. i nakon ozbiljnog i zahtevnog programa dva virtuozna i još energičnija bisa.

I tako smo ih, opsednuti lepotom, i ovog puta slušali. I opet ćemo.

A malobrojna publika…. zahvalna na tonskim draguljima koje su nam nesebično podarili, meni su se nanovo duboko urezali u svaku poru mog bića.

Papandopulo, Suk, Šubert, Štraus…. plus Bach i Šubert na bis.

Program prekrasan, zahtevan i znalački odabran.

Razmišljam da im, zapravo, ime odaje kvalitet.

Zagrebački solisti.

I jesu solisti, i to vrhunski. To se najviše prepoznalo u Štrausovim Metamorfozama kojih se mnogi ansabli klone, jer su neopisivo zahtevne za svakog člana ansambla ponaosob.  To nam je trebalo. To smo dobili. Vrhunske soliste i neverovatno moćan, dubok u  svim nijansama najmaštovitijih boja, isceljujući dušu, posle dugo vremena,  fascinantno  i maestralno znalački vodjen pravi Zvuk, koji je, od punog raskoša, blistavosti, virtuoznosti i svežine,  preko najsuptilnijih tonova od kojih su nam kretale suze neverice da slušamo savršenstvo, opčinio publiku do nedisanja.

I nakon prekrasnog programa, dva bisa. Bach …. od silnog uzbuđenja, zaboravila sam šta…. i Šubertov Vilinski kralj…. ludilo od energije, tempa, radosti, zanosa….. kao da je koncert tek počeo. Sjajni, neverovatni.

Ipak, iako su svi bili izuzetni, i svako je zasluzio posebnu hvalu,  moram da izdvojim koncertmajstora i umetničkog vođu ovog divnog i kvalitetnog ansambla, Sretena Krstića. Osmeh i radost tokom sviranja kojom pleni  oko sebe, postaju neumitan pelcer za sve koji su tu, u blizini.

Veliki poznavalac muzike, sjajan muzičar, uvek duboko misaono  predstavi svako delo, iz njega i dalje izvire virtuoznost, muzikalnost, besprekorna tehnika…. a neopisiv optimizam kojim zrači,  uvek  prenese na svoje kolege i publiku.

Hvala još jednom na ovoj magičnoj večeri. Ja i dalje slušam u mislima koncert sa koncerta. I uživam.

Večeras je sala Kolarčeve zadužbine bila protkana biserima muzičke lepote.

Laura. 17.10.2023.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.