Ne više !!!!

1.11.2023.

Tri razloga što jedva pišem

Opera Falstaf

Ansambl

Gost

Par dana sam u velikoj nedoumici…. da li  na ovu predstavu da odem ili ne. I čim se dvoumim…. znači…. ne. A osećaj me nikada nije prevario. Zato što ću ovim kratkim utiscima da pokvarim nečije, a drugačije utiske….. ali… sloboda mišljenja je valjda dozvoljena, sem u „slučaju Savić“…. ali to je završeno…. pa ….. repete je na redu… (mala digresija, neophodna)

Nije trebalo da odem. Ali…..sticaj okolnosti me ipak odveo u renoviranu dvoranu NP.

Prvi utisak….. niko od publike nije primetio lepa sedišta i itison.

Drugi utisak….. sala puna.

Treći utisak….. čekala sam kraj!!!!!

Nedoumica mi je iskristalisala da ovu operu NE VOLIM.

Da je scena  fenomenalna, a nije, da je režija fenomenalna, a nije,

da su pevači fenomenalni, a nisu, SEM DVOJE VEČERAS, A ZA NAŠE PRILIKE…. ok

Dakle…..

Veče mog mučenja

Ne volim operu Falstaf

Ne volim da pišem kada je bilo “onako”, mlako.

Ceo ansambl je večeras bio SKRPLJEN…. iako nekako ipak  solidno, kako umeju da budu očajni,  ali ne kao kada idu uigrane i redovne predstave….. a ni slično premijeri i prvoj reprizi…. za naše uslove, normalno…. a žalosno…. Trebalo bi da svaka sledeca predstava bude još bolja ( ne pišem da SVE predstave budu istog kvaliteta… što je ovde nemoguće), ali …. PAUZA čini čuda.

Suđić se, kao i uvek  trudio i, verujem, izvukao maximum  koji je u ovom trenutku mogao…. i, naravno, oseća se ogromna razlika u odnosu „pozorišni dirigenti…. i Suđić“….

Ipak, hor je bio očajan, balet još gori i crnji….

Solisti…. kako ko,  a ovako…. kao Milka Babović….

Tehnički dojam…… Umjetnički dojam….

Večeras…. „skadarlijsko mešano meso“ sa lukom i lučenom paprikom…. šopska je bila  luksuz.

Mladen Prodan, Slobodan Živković, Stefan Živković i Vuk Matić… Fenton, Dr Kajus, Bardolf i Pistol….. neka idu kući…. ne moraju ni da vežbaju…. ni da pevaju….  drečavi, neprijatni, NE KOMIČNI, loš izbor, ili loše veče…. ne zanima me….. nisu uspeli. Da otpevaju ulogu. Da ubede publiku. Da budu pevači.

Sada idem od lošeg ka dobrom…..

Naneta….. Najgora……. S.S.S.   jedan opis….. FALSCH !!!!!!

I dodatak….. jedna „tetka“ kojoj se vidi da nije  mlada devojka, pa deluje prilično „bedno u imitaciji lika koji je zamišljen“

Mis Meg Pejdž…. Ljubica Vraneš….. promašila temu…. bleda, neupečatljiva, hladna, dosadna …. može da me tuži, kao Savić… briga me….. neka se zamisli šta želi….

Gazdarica Kvikli…. daleko od svega….. iako se trudila…. ali mi nismo u publici na takmičenju gde je cilj da preteknu….. lep, a propao glas, gluma  nula, mimika nula, uloga 1….. prst na čelo

Ford…. Dragutin Matić….. Zvezda večeri… dovoljno?

Falstaf…. gost Kiril Manolov…. pa šta? Ima ogromno iskustvo, kilažu i glas. I ????  Peva neopisivo falsch, gluma …. solidna, glas prilično LJULJATO….. Nismo očarani uopšte …..

Mis Alisa Ford…Katarina Jovanović…… veliko iznenađenje, pozitivno. Bila je sjajna. I vokalno i glumački. Komična, raspevana, vesela…. Prekrasna.

I tako….. uglavnoom…. bilo mi je dosadno, došla sam svojoj kući…. pišem ovo na silu…. već sam pisala reprizu…. dakle, ovo jedva pišem, jer sam bila…..

Sutra je novi dan……

1.11.2023. Laura

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.