MILKA STOJANOVIĆ

IZNENADA…….   OPERSKI NEBESKI  SVOD

OBOGATILA  JE JOŠ JEDNA ISTINSKA  ZVEZDA I DIVA DVADESETOG VEKA

MILKA  STOJANOVIĆ

Nezaboravan i unikatan glas najširih  prostranstava

Moja Milka nestade u trenu….

Ne, nije tačno,

Čekam je, po dogovoru, da dodje kod nas….. za koji dan

I onda….. ŠOK ….. NEVERICA….

NE !!! Nije moguće

NO !!! Non è possibile

Mi sento solo in questi giorni

Tristezza  infinita

Le lacrime

Mi manca già

MOJA MILKA

Danima i noćima pokušavam da napišem  nešto o Tebi. I  meni uz tebe….. I kad god  počnem….. suze me spreče.

Nije fer! !!!! Gde si?????

Daleke sedamdesete……………….

Ubrizgala mi je „ otrov“  zvani LJUBAV ….. ZA CEO ŽIVOT !!!!!

ZA SVE !!!!!!

Najpre u operi…. bila sam devojčica od 12 godina…. gde me otac prvi put odveo u operu i rekao…. „Ovo je divna predstava, Toska…., komponovao je italijanski kompozitor,  muzika će ti se sigurno dopasti….. a peva naša najveća pevačica ikada, svetska zvezda…. Milka Stojanović….. veruj, dopašće ti se….. muzika je sjajna, scena, kostimi, gluma…. a taj glas, prekrasan je….

I tako sam počela….. da volim operu. 

„Tosca“ …. ubrzo nakon početka opere,  iza scene se čuje taj osoben i nezaboravan glas….. “ Mario, Mario, Mario“…. Ulazi na scenu, niko drugi, do prava TOSCA , sigurno tako zamišeljna od kompozitora, a celo, dupke puno gledalište, ustaje na noge, aplaudira i skandira MILKA, AVANTI  !!!!!!  NESTVARNO !!!!  A ja sam već ……………gotova.

Posle predstave sam ošamućena….. pelcovana…. „otrovana operom  zauvek“…. Čekam sledeću predstavu, ali ….. „samo sa Milkom“… taj glas mi se…. uh…. dopao….. ma kakvi dopao, sanjam ga svake noći… čujem…. obožavam, umirem….

Godinu dana kasnije…… skupim hrabrost i stojim ispred Milkine garderobe….. da je vidim uživo. Uspevam….. stidljivo joj tražim autogram, hvalim njeno pevanje (ko sam ja u 13 godina???)…. a ONA, ZVEZDA METROPOLITANA mi kaže…..“ Evo ti autogram, ali… ma dodji na sledeću predstavu, pa posle da malo pričamo…… baš si mi draga devojčica“…..

Ima li vece sreće za mene,  jednu devojčicu koja tek spoznaje lepote opere, a uz ovu veliku svetsku umetnicu?

I tako….. slučajno i spontano, ili već tamo negde  zapisano,  postajemo prijateljice…. iskrene, dugogodišnje, najbolje, najintimnije…..

Godine se nižu…. dolazi u moj stan u 2 ujutro, ili 2 popodne…. obožava da bude  sa mojim roditeljima….. obožava naš šarplaninski sir, gibanicu, kiflice i urmašice, kadaif  i Metaxy sa 5 i 7 zvezdica, ovisno o raspoloženju i hrani…….. družimo se …… nekada i 24 sata neprekidno….. pričamo telefonom  satima…. odlazim na sve njene predstave, idem u njenu kuću, mazim njenog dobermana, i pravim MOJ album MOJE ZVEZDE…… MOG IDOLA U SVEMU.

Odrastam i sazrevam uz nju…. kroz muziku, razmišljanja, saznanja, modu, učenje,  priče, stvarnost i mastu……

Želim da ličim na Milku…..

Šminkam se  kao Milka…..

Nosim prstenje kao Milka…

Gestikuliram kao Milka…

Hodam kao Milka…

Pokušavam da živim kao Milka…

U sopstvenim mislima…. ja sam Milka

 A Milka je ZVEZDA… OPERSKA…. SVETSKA….

A ja pišem kao da je ONA, opersko božanstvo, neko meni  blizak i neposredan…. a to je i bila… Prijatelj, MOJ!!!!!…. Dobra duša za sve…. emotivna, iskrena, uvek nasmejana, energična,  puna života i ideja…. pokretač…. svega…. Znatiželjna, radoznala…. A taj osmeh….. nikada se ne zaboravlja !

Svakog dana mi priča svoj  raspored: jutarnja gimnastika, vežbanje…. šetnja, meditacija, druženje…. asketski život…. i… često,   pravi život…

Dolazi na koncert moje ćerke i mene U Atrijumu Narodnog Muzeja…..

Velika , Svetska Milka.  Ima li uzvišenije počasti, sreće i ushićenosti? Moja Milka je tu, sa nama. U obrnutoj ulozi, kao publika. Gospode…..

Jedan od 4 najlepših glasova sveta dvadesetog veka. Svojim glasom, talentom i osobenošću, neumitno pripada svetskoj eliti operskih pevača, najstrožije odabranih od najvećih svetskih stručnjaka….. uvrstili su je medju najveće svetske zvezde. I jeste zvezda koja sija…. i dalje !!!!!  Sija glasom, ljubavlju, energijom…. scenom…. i dalje….. i dalje….

Velika je. Najveća. Prava.

MOJA  MILKA

Pronela je svojim glasom slavu zemlje u kojoj je živela. Pronela je slavu opere u zemlji u kojoj je živela…. uvek je ostala lojalna kući….. operskoj…. beogradskoj. Bila je svetski stanovnik svih prestižnih operskih kuća…. sve je to već suvoparno napisano u svim medijima…. ali niko nije napisao suštinski deo Milkinog postojanja u svetskom operskom svetu. Necu ni ja. NE SADA. Ja pišem o Milki…. uz koju sam stekla mnogo toga…. od muzičkog „ukusa“, preko danonoćnih razgovora i preslušavanja snimaka, preko iscrpnog saznavanja o operi, delima, pevačima, svetskim imenima, radu sa njima, probama, putovanjima, osećanjima, samoći,  strahu, tremi….. SVEMU.

A pevala je po celom svetu…. obožavana, hvaljena, voljena…. HARIZMATIČNA.  I UVEK  SVOJA !!!!  

Metropolitan!!!! A onda i  Beč. Venecija. Berlin…… ma  predugačak je spisak svetskih kuća u kojima je pevala, plenila, osvajala srca publike, doživljavala ovacije…..

Svet joj je bio dom. Gde god da je bila. Sa kim god da je pevala…. Pavaroti, Corelli, Mario del Monaco, Domingo, Fiorenza Cossotto, B.Giaiotti….. uz dirigente Pradelli, Mehta, Gardelli, Santi…. I mnoge druge… najveće.

Belcanto je bila njena operska ljubav…… ali je i u svim drugim ulogama bila neponovljiva, sjajna, unikatna i uvek upamćena.

ZVEZDA !!!! Rodjena da bude to.

Tako je i ugradila  svoje ime u istoriju operske umetnosti u svetu. Tu joj je mesto. Opersko.

 A telo u Aleji  zasluznih gradjana.

Pripada i tamo i ovde. To su  njena mesta.

Ali…. Milkino mesto je i kod mene,  u meni. A njen lik je jos uvek u živ, nasmejan, umilnog glasa, širokog osmeha, topline….. LJUBAVI…. još uvek je čekam…. ne priznajem surovu realnost….. ne želim da se osvestim.  Uz mene je, sa mnom. U mislima, glasu, pevanju,  šaputanju, smejanju,

slušanju njenih uloga. Ah taj glas….. prepoznatljiv, neponovljiv…. za uživanje, plakanje, ushicenje, umiranje, sreću, tugu, sve…..

MOJA  MILKA

veliki i veoma značajan i nezaboravan deo mog života.

MOJA MILKA

Moja velika LJUBAV.

Poštovanje.

Radovanje.

I dalje….. radovanje…. to je volela. To joj ispunjavam.

Uz osmeh, a ipak i po neku (mnogo) suza, jer… jace je to od mene, a nema je da me spreči.

MOJA MILKA !

Imam pravo na taj epitet. I ne  dam nikome da mi ga oduzme. 

A onda….. odjednom….. čujem….

Zastala je.   U Aleji.   Da se malo odmori.

Nema je.

Nemam je.

Odnela je deo mene. Ali ako. Dajem joj ga nesebično…. da se i dalje, na neki, samo nama znan način,  družimo.

Milka Stojanovic

SVETSKA  DIVA !!!!!

SVETSKI DRAGULJ !!!!

ZABELEŽENA I UTISNUTA  GDE JOJ JE MESTO U SVETU !!!!!

Pevaj Milka i dalje…. čujem te….. I uživam.

LAŽEM !!!!! PLAČEM !!!!

Ipak …. samo zbog tebe, skupila  sam snagu da napišem i ovo, jer znam da bi TI to želela.  Hvala TI na postojanju, uživanju u tvom unikatnom glasu, željom za životom, plemenitošću…. druženju sa mnom, smehu, pričanju, tajnama, svemu…. a naročito…. ponavljam…  tvom glasu.

VELIKA ZVEZDO……. SIJAJ…. VIDIM TE !!!!!    ČUJEM TE !!!!!

Tvoja Laura

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.