Šta bi? Radames se zagrcnuo?

I ????????

Aida, pa šta?

Ima važnijih stvari. Kao, na primer….

Dva loša ubiše publiku! Živela Uprava, niz Nijagaru sa njom !

Traume su strašne, posledice zamašne.

Prva galerija sredina, prvi red. PRAZNO !!!!!!!!

VIP, ili ti rezervisano za one koji NIKADA NEĆE DOĆI.

A ti, publiko,  ne možeš tu da sedneš, nikako!!!! ( iako je prazno tokom cele predstave), jer je to naredio i rekao Raša, pod posttraumatičnim sećanjima iz životne uloge a u dečijem uzrastu, serije “Salaš u malom ritu”, Upravnik N.P. Svetislav Goncic, alias Raša. Pametno. Šta ko ima da se švrćka tamo gde mu nije mesto. A što ti, Rašo, nemaš procenu da li će ikada neko od “tih”  doći? Neće. Ma mozda bi i došli, da marketing radi kako treba, novinari, intervjui, najave….. Hm, samo ….. koga da najave….  ĆORAK, ispalio ga Georg Šicer. A Raša opstao, do danas.

Dakle, Publiko!!!!!! Mesto ti je VAN POZORIŠTA, kao što i odlazite, glavom bez obzira na sve. Bez obzira na dobre pevače, jedan loš je dovoljan da vas otera. I treba.  Prva pauza je vaša. Onda popunjavaju prazna, napuštena i ostavljena mesta  onima koji su kupili karte za stajanje, pa ih puste svuda, da budu   zgusnuti radi utiska da je PUNO. A nije. NIJE!!!! I NEĆE BITI, sve dok neko ne uradi lobotomiju vaših delova  koji bi trebalo da budu unutar glave….. I ugrade vam čip o kvalitetu… ali….. O tome hirurzi….

Ja o Operi.

Večeras Aida. Ukupno….. lošija od prethodne, a samo zato, jer  je Radames bio  na vrhuncu užasa. O toj pevačkoj ništariji…. Posle.

Aida, Ana Rupčić….. Prekrasan glas, uloga večeras pola dobra, pola loša. Peva, vaja fraze, ide, ide, i odjednom….. tras! Nekakav nebulozan piano. I tako stalno. WTF….. Greota. Iako znam da je to njen manir, mogla bi da ga i promeni, nije nemoguće, i samim tim da postane pevačica koja pleni. Ovako….. divan glas….. ali…. Greota, greota…. Iako joj je, da se razumemo, ova uloga  daleko bolja nego JTP, neosporno….. Te lepe nijanse, boja glasa, izgled, gluma….. samo još malo, i eto nama divnog soprana. Nadam se. Želim. Može.

Amneris, Sanja Anastasia…..

Kako vas, BRE, nije sramota da njačete i gačete po sceni uz Sanju???? Tehnika, izgovor teksta uz RAZUMEVANJE ISTOG ( vi ne znate šta pevate, čuje vam se i vidi), fraziranje, gluma, davanje,  PEVANJE….. SAN !!!!  Sanja…. Šta ćes ti ovde?

Kralj, IBI????? Mihailo Šljivić…. Beznadežan.

Ramfis, Ivan Tomašev….. lepota, kultura pevanja, pojava, gluma….. SVE!!!!! Bravo, Ivane. Uživamo uvek.

Amonasro, Miodrag. D. Jovanović….. Amonasro je manje zas…. nego prošli put, ali samo u prvom delu,  posle je bilo prilično tragično. Diareja u naletu, uzajamna. Navikli smo, a neki koji su ga prvi put slušali, doživeli su šok. Stvarno. A slušaju operu, samo ne ovde. Pametno.

I……

Radames, ruglo opere, Dušan Plazinić.

Gospodi pomiluj, Gospodi prosti……

Šta smo deo publike i ja zgrešili, da nam se ovakve prikaze pred očima i ušima predstavljaju. Da nas maltretiraju. Ima li drugih? Nema. Onda zovite goste, kao što ste pozvali za par dana za Turandot, gosta dirigenta. Što niste i večeras ? Nego ste pustili ovog velikomučenika da nas kinji? O njemu posle, ili nikada…. Videću, sad se bavim vojskovođom. Ahahhahahahahahaha, pa koju bi vojsku ovo umrtvljeno čeljade  predvodilo, i gde?….. Možda polomljene olovne vojnike u nekoj igri sa oronulim penzionerima, ili u nekoj animaciji za unesrećene. Uživo?   DOKLE????? Da pišem o toj grozoti koju smo večeras čuli? Nikako. Nijagara je za njega premija. U mutnu Moravu da zapliva…. Pa …..

Na sve već doživljeno i jedva preživljeno, kraj se bliži, a on sve niži i niži….

Jer  posle one fenomenalne  scene iz sudnice….. naboja, energije, fenomenalne Sanje…

Avaj!!!!

Pojavi se lik opet, tako je napisano,  pevački otpad. Šta će nam takav jad?

Nit je lep, nit je  mlad. Bled, mlitav, izgubio kompas, izdaje ga stalno glas.

K‚o da je Hristos Vaskrso,

doduše   kasno, al pevao užasno,

Bolje da ga nije bilo, jer me njegovo s…. ubilo.

Al tu nije kraj. Imam ja i dalje.

Dirigent Đorđe Pavlović ( uz njega i orkestar). Kuku, kuku, jao, jao.

Deda Đoka se izblamirao na tone. Kao i uvek. Više nije Veliki Đoka. Uveliko je oronuo.

Raspad sistema, pevača, hora, orchestra…. A ON????? Gleda u note, valjda ih ne prepoznaje, šta li je? Gleda kao u hijeroglife, pa maše, valjda traži pomoć, nisam expert za dimne znake….. ali tu pomoći nema. NEMA.

I da se vratim na sopstveno pitanje…. Zašto  nije taj isti Veronezi, dirigent,  koji će biti doveden ovde za Turandot, 23.04. i to, samo logički posmatrano, zbog Dragane Radaković, koja prvi put peva tu ulogu u našoj operi, pa verovatno ne želi ove domaće dirigente, a može joj se, da traži stranog dirigenta. Zašto nije doveden  i za Aidu, par dana je razlika, a on nema angažmane koji se kose sa ovim datumima, sem ako nije manjak love u pitanju, a takav će biti odgovor svevišnjih Apostola, braće po operskoj  loži???  A vi, Aidinci, patite sa neurotičnim Đokom, ko vas j…..

Samo još da dočekamo da Dragana zapeva, da se ne razboli….. neće, valjda?

Završi se ova Aida, sa solidnom Aidom, sjajnom Amneris, divnim Ramfisom i ostalim užasima.

Uživajte u ovoj lepoj prolećnoj noći. Kod mene ptice pevaju, kao u Metropolitenu. Laku noć.

Laura Miletic, 19.04.2023.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.