Besmisao – Miloš Dimitrijević – Joker

BESMISAO


Unutrašnji glas joj je došapnuo da je besmisao uplovio u njen život. Zbunjeno je nastavljala da korača dalje putem sudbine, trudeći se da ne obraća pažnju.
„Besmisao, besmisao, besmisao”, sve glasnije joj je glas ponavljao. „Čudno”, pomislila je. „Čini se da sve činim smisleno.”

Pronalazeći sebe u vremenskom rascepu između života i življenja, pokušala je da potraži suštinu smislenog.
„Besmisleno bi bilo da moj smisleni život odiše besmislom”, uveravala je sebe u ispravnost rečenice o kojoj je mislila.
Ipak, besmislenost može biti poput nevidljive bolesti koja dopre do čoveka, uništava ga neprimetno, pritajeno i podmuklo. Sav smisao besmisla i jeste u tome da ostane neprimetan. Dolazi sa najneočekivanijih mesta čovekova života. Dolazi i naseljava se unutar bića, poput tišine koja se može katkad oslušnuti u neko doba duboke noći.
Čemu služi besmisao?
Služi jedino svojoj svrsi. Svrha mu je da utihne čoveka koji neprimetno počinje da sagledava realnost očima naivnog koji ne primeti da ga život živi.
Odživi ga život i ljudi zaborave. Ne ostavi trag, već samo nestane. Besmisao je najveći neprijatelj čoveka. Pritajeno se kadgod podvuče pod dušu i nagriza polako svaki delić smisla.
Besmisao je jedna od najopakijih bolesti koje mogu zadesiti čoveka bilo kada, bilo gde, u bilo kom trenutku i vremenu njegovog života.
Čuvajte se besmisla, pobeđujte ga, jer čak i onda kada vam se čini da ga nema u vašim životima, on iz prikrajka vreba.

Ilustracije

Feđa Ivica i Vladimir Čeh, Bačka Palanka.

.

Miloš Dimitrijević, Joker, pisac iz  Niša. Autor je romana “Pun mesec nad vrtom sećanja”, objavljen 2008. godine u izdanju Čigoja štampe -Beograd i “Kapija blaženstva”, objavljena 2003. godine u izdanju Narodne knjige – Beograd, kao i romana “Igra je završena”, 2018. Autor nagrađenog romana “Vremenski paradox” i dobitnik književne nagrade “Raskršća” za 2019. godinu.

.

Od poetskog, do filozofskog

Rođen je novi književni junak.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.