Gala, gala, publiku je opera animirala

Novogodišnji Gala koncert

13.01.2023.

Ipak se okreće

Ipak se pokreće

Ipak , publika kući nešto poneće

Nešto staro, nešto novo, više staro, manje novo, ali ipak POMAK

Stara priča:

Svi na bini- orkestar, hor, solisti

Bina  ista- izlizana,

Scena ista- bele zavese

Haos isti- ko gde ide, ko se gde vraća, kuda idu  „ …… …… „ umetnici?

Režija ista- nema je

Nova priča:

Kvalitet koncerta mnogo bolji nego prethodnih godina.

Tri dirigenta, umesto pet ili šest, i konačno bez „pokojnika“, laka mu „palica“.

Direktor. Konačno imamo direktora koji se mnogo trudi, radi, ostavlja dobre tragove, solidne predstave,  dobra gostovanja,  bila odlična premijera Turandot,  nadamo se i dalje takvim i još boljim koracima, i….. konačno, direktor lepo izgleda…. svečano odelo, kravata, stil i poštovanje događaja, umetnika i publike.

Zašto je ovo „vizuelno“ važno? Jer su prethodnici bili nekulturni, pre svega u „dress codu“, pa nadalje…. a od glave umetnici ….., a to znači da su dolazili na predstave kao direktori, ili slično tom zvanju, ulazili u ložu tzv. „direktorsku“, a u fazonu…. ovako mi je udobno, u farmerkama i izgužvanoj kariranoj košulji, ili, ženski deo…. „radim ceo dan, nemam vremena da se presvučem, ili…. splavaruša code“…..

Dakle, meni lično, i sigurno svakom ljubitelju umetnosti je jako važno da  postoji razlika između odlaska na pijacu, posao, izlazak u grad, šetnju ili rekreaciju, u odnosu na  poštovanje kulta umetnosti i umetnika. Zato,  imamo Direktora koji je i sam veoma uspešan umetnik i koji poštuje, pre svega sebe, onda kolege  umetnike, i….. najvažnije, publiku, od koje se živi i za koju se postoji.  Bravo za Nikolu Mijailovića. ( Sve potiče iz kuće).

Posle ću o predlogu za DRESS CODE  PUBLIKE.

Koncepcija programa…… nije više samo ređanje solista od do… i da svi moraju da pevaju…. pa nas ubiju svim i svačim…… ali….. ni ova koncepcija nije bila najsrećnija…. i o tome, posle ću….

Atmosfera u publici….. jako prijatna, pozitivna, radosna…..

I tako je to….. u krupnom sagledavanju.

E sad….. svi očekuju detalje do „sitnih creva“….. pa….evo !

Obično pišem prvo pozitivne utiske, pa posle zamerke. Sada idem obrnuto, da bi na kraju, ko čita do kraja, ostalo mnogo toga lepog. A bilo je.

Rekoh u uvodu…. scena i orkestar, koji se vidi, hor u celini ne. Violista zvani Aca Robija- u patikama???? !!!!!!! Ostali deo orkestra je, manje više ok…. pa to je Gala koncert, zar ne može da izdrži dva tri sata u cipelama, ili mu je dopušteno da bude bahat? To bi bilo isto kao kada bi glumac rekao…. e…. nije mi udoban kostim, ja ću da budem u trenerci, to mi je ok????? Ko je zadužen za orkestarske bezobrazluke. Dalje….. članovi orkestra, posebno violine i viole….. naslonjeni na stolice, laganica…. koliko mogu da odsviraju, odsviraće….. što bi se angažovali….. kad mogu da „leškare u stolici“… briga ih…. Nemaju konsekvence !  Ko je zadužen za orkestarske bezobrazluke?

Dirigenti….. Veliki Đoka (Đorđe Pavlović), Mali Đoka ( Đorđe Stanković), temperamentna Zorica Mitev

I deo….. interni čas. Pevači se ređaju se jedan za drugim, kao i svih prethodnih godina, samo što smo nekih bili  pošteđeni (hvala), a neki su nedostajali (hvala). Četiri mezzosoprana, jedan tenor, dva baritona, jedan bas, jedan sopran….. program bez koncepcije, bez tematike,  svako je pevao šta je hteo, i kako je umeo ( ne baš svi) ali   ne baš i  kako je trebalo)… kasnije o tome detaljno.

II deo…. bolji, II čin Slepog miša… MLADI NA SCENI …. KONAČNO. I JAKO DOBRI. Ima nade, ali sam skeptična prema realizaciji u smislu da postanu članovi opere….. Bar su , zahvaljujući upravi, dobili šansu da se prikažu i pokažu…. i to sjajno. Hvala i na ovoj „mrvici pomaka i nade u bolju budućnost opere“, jer ovi naši, izvinjavam se, ali je uopšten izraz, metuzalemi nas stvarno odbijaju od dolaska u operu.

Upravo….. nađite način da se podmladi sastav. Može, ima načina, sigurna sam. Radovali bismo se mnogo.

Kraj….. uz neizbežni i neukusni Marš na Drinu. DOKLE?????? Tradicija? Koja? Čija? I Zašto? Binički?  Posle lepih arija, Pučinija, Verdija, Bizea, Donicetija, Čilea….. Borbeni marš? I publika uvek u transu, jer vole to. Pa šta? Neka zavole samo klasike, kada su već u operi,  a ako im se slušaju ove druge pesme….. imali su na Trgu ….. na Pinku…. u Šarenici !!!!!!

Nadam se da će ovaj Marš biti poslednji na Gala koncertima.

I SADA MALO O DRESS CODU PUBLIKE…..

Imaju…. i odela, i kravate, i haljine i cipele.  Za svadbe, sahrane, splavove, krštenja, punoletstva…..

Pa što ih ne obuku?   Jer nema OPOMENE. Da ne mogu u Operu u farmerkama i gunjevima, kaljačama i jaknama. Garderoba u našem pozorištu je jedna od retkih koja se ne plaća. Izvolite, recite razvodnicama da ZAMOLE publiku da ostave u garderobi višak od napolje. Ulaze u hram umetnosti. Toplo je, lepo je. Naučite ih gde dolaze i kako da se ponašaju. A VI, GOSPODO IZ UPRAVE, ponudite publici na pauzi BAR VODU, da plate. Da mogu da se osveste ili osveže. Ali ne znaju gde to postoji. Sramota.

Pa nakon celog Gala koncerta, koji se završio oko 23…. konačno je ponuđena voda ili šampanjac, ali samo na tren….. odmah su se palila i gasila svetla u holovima, kao opomena da se napusti zgrada. Požar li je, poplava? Ili ih mrzi da sačekaju da čovek popije čašu vode, a da se ne udavi? Ili su žurili na četvrti sprat, u klub, na žurku….ili na trg, kod Bregovića? E moja Upravo…. ne ide to tako….. nego lagano i otmeno…. a na to ćemo malo da pričekamo…. malo duže.

I tako….

E sada malo detalja…..

Pevači i arije:

Pre toga, početak koncerta, uvertira za Nabuko, dirigent Veliki Đoka….. Sam početak odličan, duvači prefinjeni, skladni…. iznenađenje….. veoma lepo, prija….. nastavak…. veliki Đoka se već umorio…. tempo mu je umoran, sve je sporo, tromo, bez energije, radosti, svega što uvertira ima…. Vreme mu je za mirovinu…. da miruje… ali ne za pultom, već u kući, u papučama i bade mantilu…. isto važi i za drugu numeru… nije bitna uopšte… isto je….

N.J.T.   (da podsetim, ne pišem o statusu pevačica, udate, neudate, razvedene, udovice, device, samice….) Samo IME I JEDNO PREZIME…, ako već nemaju umetničko….. sve ostalo je OSTALO….. pa vi dumajte ko je u pitanju…. Dakle N.J.T….. solidna…. umela je i bolje i gore…. tako da…. sredina njenih mogućnosti.

Dragutin Matić….. Rigoleto na sceni i u životu…… odličan, posvećen, sceničan, harizmatičan, volimo ga, jer raskošno peva….. volimo ga, jer odskače od ostalih. I kao solista i u duetu…. uvek pa i večeras : Bravo!!!

Sanja Kerkez…. kao Aida…. više smo analizirali haljinu nego pevanje, koje je bilo solidno… ipak je preovladala  „dijadema“ i haljina….

Dragoljub Bajić…. miljenik publike, očigledno, jer publika voli SEVILJCA….. Pevao sasvim solidno…. počeo da vežba malo više, neka nastavi tako…..

Dragana del Monako ( ovo nisu dva prezimena, za zlurade, da pojasnim) kao Karmen. Ima li načina bilo koje vrste, ili, pak, milosti, da nam ovo više nikada ne pokaže i prikaže….. Užas nad užasima….. bez intonacije, izgovora, harizme, pevanja….. neko jadno mukanje…. i…. ciao…. NO, NO, NO….

Vladimir Andrić kao Eskamiljo. Groteskno. Eto. Nadamo se i u ovom slučaju, nikada više.

Aleksandra Angelov….. nastavak sunovrata koncerta….. Dalila?   Oooooooh…… kataklizma….. kataklizma…..

Janko Sinadinović…… umišljeni Pavaroti u sopstvenom skučenom poimanju tenora….. nije umro…. dobro je….

Sanja Kerkez, Dragutin Matić….. duet  iz Trubadura…. solidan, poletan, pristojan veoma….. eto nam radosti…. idemo na bolje….

Sanja Anastasia…… Evropski mezzosopran…. nastupala širom Evrope i dalje, pevala sa najvećim imenima operske scene u svetu, mnogo godina pevala u Areni di Verona… niste znali? Pa nije bilo marketinga, da se beogradska opera pohvali kako  je Sanja Anastasia postala član beogradske opere. Kako je jedan vrhunski evropski glas došao u našu kuću. Kako je to, posle dugo godina, jedan ogroman i važan pomak u Operi, a da  nije uslovljen nekim drugim „moranjima“. Da je to sjajna vest, da je kvalitet vrhunski. Da peva fenomenalno.  Iznad svih. Klasa No 1 za evropska poimanja…. A kod nas…. ova “gala” publika ne prepoznaje razliku, jer vole ŠARENICU….. A Sanja je pokazala kako se peva. I kolika je razlika u odnosu na postojeće “kućne” pevače.  Ko je razumeo, ok. Ko nije, ok. Naša Sanja, konačno kod nas….. Arija prekrasna, doživljaj za suze…..

A Baja i Andrić……. e na to publika umire….. na komedijaše, frfljaše, lakrdijaše….. iako simpatično beše, te za sledeći Gala, koncepcija lakih nota, arija, dueta….. samo zabava, bez  određenog kvaliteta, jer takva nam je publika….. na žalost, još uvek…..

Na drugim mestima na ovoj planeti  Gala koncerti su jedan  od najozbiljnijih projekata koji se skoro godinu dana pripremaju….. Jednom godišnje. Jednom godišnje. Ovoga puta,priličan promašaj uprave…. nije za odstrel, ali je za razmišljanje….. bez izgovora!!!!!!

I za kraj prvog dela….. nema potrebe u ovoj kombinaciji…..Vinska pesma iz Travijate….. Sanja Kerkez i Janko Sinadinović…… Nema potrebe, uopšte, iako publika tapše…..

ZAPRAVO…. Ne bi trebalo do te mere da se dodvoravamo publici koja, za Gala koncerte, nije prava, već samo „treba da bude tamo“….. Pa šta? Oni, ili večina, nikada neće doći na neku predstavu…. oni su samo „srpsko-seljački glamur“….. Nisu vredni pažnje…. Opera opstaje zbog prave publike…. ne zbog ovih koji idu SVUDA GDE TREBA……

I onda…… ČUVENA NEPOSTOJEĆA REŽIJA ZAVRŠETKA PRVOG DELA KONCERTA…..

I.D.M.    Nikada neće ništa uraditi, sem da se na kraju pojavi u jahaćim čizmama i kezom na licu….. A što su JOJ se umetnici ušeprtljaji ko gde ide, dolazi, odlazi i na kraju šta da radi…..nikom ništa. Članovi orkestra prvi napustili binu, pobegli, publika ustala da ode na pauzu….. a onda se na sceni pojave svi solisti ne bi li dobili  cveće koje su im kupili ukućani, prijatelji, i da se  ipak poklone publici….. a publike nema…. jer je otišla  da juri čašu vode po pozorištu…… presušili nakon sat i nešto prvog dela……

Ništa od I.D.M, sem belaja……

II deo

Zapravo, kao da smo otišli na dve predstave.

Loša koncepcija.

Taman je završen predugačak interni čas, spopade nas II čin opere Slepi Miš…. Publika zbunjena, ne zna šta je čeka….

Ali…..  II čin…. Veoma dobar. Komičan…. Prijemčiv za publiku…. povratismo se….. Sjajna ideja. Samo ne kao kombinacija.

Protagonisti…… MLADI KOJIMA JE PRUŽENA ŠANSA DA SE POKAŽU…… I POKAZALI SU SE….. SJAJNO….

Biljana Jovanović, Mladen Prodan, Milutin Jocić, Vesna Đurković…. I jedna  tetka i jedan tetak…. odavno već u ansamblu…. nisu ni mladi, ni sveži, ni dobri…. ali su ih mladi poklopili i to baš dobro.

Nađite načina da  uposlite ove divne, kvalitetne mlade pevače…. sveži su, školovani, odlični… željni rada i pevanja…. Dok čekate, postaće stari…. Ne propuštajte priliku…..  Skinite smorenog Plazinića, Maksimovića, Sinadinovića,  nezainteresovanu Rupćić, Bridžen, (ko to beše?, ), nadobudne Trumbetaš, Trivić, nevidljivu i nečujnu   Tomić i još neke  iste na tu temu, prvake …. nepostojeće… pa Opera nije bolnica, a ni socijalna ustanova, valjda. U tom svaštarenju su još i Begović, Dojković…. neuki horski pevači,a postali prvaci…. i još neki kojih ne mogu da se setim, jer su NEVIDLJIVI i  NEČUJNI za publiku, inače veoma glasni i naporni,  a totalno NEPOTREBNI….. Čemu grčevito držanje mesta….. nit pevaju, nit se raduju…. vegetiraju…. a mladi čekaju…… dajte im još prilika, odlični su.

Ali….. Da ne bude sve kritika (iako je samo zbog  boljeg napretka i kvaliteta)

Imali smo još jedan Gala Koncert. Solidan, pristojno ujednačen, bolji od prethodnih.

Ipak, nit tamo, nit ovamo….. Treba nam nešto još bolje….. Potrudite se. Nemojte biti lenji….. imate pevače….. nove…. sjajne….. Imate podršku…. imate i publiku…. čuvajte je i negujte.

A imate li ideje?

Srećna Nova Godina….. po drugi put…..

Ja verujem samo u Prvi Put….

Laura Miletic

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.