Nema dlake u jajetu

I ?????

Beše premijera Turandot….. kad….

NEMA DLAKE U JAJETU !!!!

I ?????

Samo

BRAVOOOOOO !!!!!!!

I da počnem. Krenula sam sa vellikom zebnjom na premijeru, iako sam se od srca nadala da ce biti bar pristojna. Zašto zebnja? Zato što smatram da za jednu Turandot, tri glavna lika moraju da budu jako dobri, a podele koje smo svi znali sa ove ili one strane, nisu baš obećavale, iako se za premijeru nije tačno znalo ko će da peva, no, postojece kombinacije, kod mene, nisu obećavale mnogo. Ja sam imala svoju. Neostvarljivu, a ponuđenu kao eventualna varijanta.

E, onda se nešto dogodilo.

Predstava.

BOMBA.

I čin….. ostah bez daha. II čin…. neznatno opadanje, ili samo smirenje pred finale. III čin….. SREĆA, RADOST….

FINALE……. BRAVOOOOOOOOOOOOO !!!!!!!!!

Princeza se zaljubila, jedva!!!!!! (Ali samo na sceni!!!!)

Ovo je samo površan opis mog doživljaja.

Dakle….. nemam red u pisanju, jer su me emocije pomerile u onome što sam htela da pišem kako je išlo.  A bilo je….. JAKO, JAKO, DOBRO !!!!!!

Pa da probam…..

Scena…….Vilijam Orlandi…. Upečatljiva, konstantna, dobro zamišljena i ostvarena. Iako prilično jednolična, jednobojna, sve vreme ista, uz malu rotaciju,  veoma je dobro predstavila priču, jer su  detalji  pojasnili celu bajku. … E sad,  dozvoliću sebi da iskažem šta mi je nedostajalo….. SVETLA, (Volkfang fon Zubek)….. promena, nijansiranje, pokazivanje atmosfere….moglo je bolje…. no…. ok.

Kostimi……Vilijam Orlandi…. Zanimljivi, interesantni, apsolutno odrađeni u zamisli reditelja….. Jako su mi se dopali…. Mozda bi samo Kalaf mogao da bude malo “svetliji”….da ima neke naznake pritajenog princa…. Ali….. ok…. Moje mišljenje.

Šminka….. ?????  Konačno nešto drugo, u odnosu na naše, na žalost. Fantastične zamisli, maske, i bez maski ….. sjajno. Konačno, ponoviću.

Ja delim šminku od kostima, to su dva različita umeća….

I onda imamo na odštampanom programu sve  koji su zaslužni za predstavu….. od binskih radnika do solista…I pojavi se nešto kao…..pronađi “uljeza”…. Tzv. Stručna saradnica??????? I.D.M.  Kome, Čija, Zašto, šta je uradila?  Kakav je to opis ? Sem što se šepurila na kraju predstave, uz sve umetnike  sto puta više zaslužne   od nje, a i krajnje nekulturno obučena za  pojavljivanje na jednoj premijeri…. Farmerke, polučizme …?????  Zašto nekome ko NIŠTA nije uradio, kao i obično, ali radi za platu, mora da se pomene ime I da se pojavi na bini, da pokvari dress code onih koji znaju šta je to.  NO, NO, NO….!!!!!!!  Ne načinjem dalju temu…. Lepo mi je posle predstave!

Hm….. sta dalje….. pevači ili režija?????

Hajde režija. Mario Pavle del Monaco

Mlad, “vuče ime predaka”, ali je  dobar. Za naše uslove odličan. Svaka čast. Jako je prijalo videti nešto kvalitetno u zamisli i realizaciji, trudu,želji, radu, ideji….. Mario….. Bravo !

Zapravo, kompletna predstava je bila ovakva zahvaljujući reditelju, naravno, uz punu (!?) saradnju ansambla….

Solisti

Turandot (J. T. P.)…… ispunila ulogu solidno. Zapravo, skoro pa jako dobro. Skoro….. visine su joj bile…. iako uvek dostignute, dosta teško otpevane, ali to nije dovoljno…. Nisu imale boju, vibrato i izražajnost, već puko “daj da izdržim”….. ali….. svaka čast na hrabrosti da uđe u ovu ulogu…. i  sem ovih sitnih stvari…. Bila je u celini  dobra. Čak mi je izmamila u nekim delovima suze…. Bilo je i jako lepih nijansi, od piana do forte…. neke mekoće, gde je trebalo, u inače oštrom glasu… Čestitala sam joj, na šta se okamenila…. . No, svako pokazuje svoje lice kada bude iznenađen. Ja sam bila iskrena….. dopala mi se. Ona….. kao Turandot….. hladna, neprijatna…. Idemo dalje…..

Kalaf…. Rosario la Spina…. Pa…. posle Stojana Gančeva… nismo imali ovakvog tenora.

Udala bih se za njega, iako je oženjen.. DIVAN, TOPAO, PLOVEĆI, MEKAN,  TENORE ITALIANO……

Kvalitetan, školovan, uloga  sjajno odrađena, od pevanja do glume….. Uživali smo u tom prekrasnom glasu, pevanju, toplini, glumi…. Nesun Dorma… koju svi čekaju….. DOČEKALI SMO…. i to je bilo SJAJNO. Višeminutni apaluz i neprekidni povici Bravo….. tako smo dugo čekali na to.

Bravo Rosario, veramente….. speriamo di vederti spesso, abbiamo bisogno di te…..

Liu…. S.S.S.    Večeras jako dobra. Da, dobro čitate…. Jako dobra…. Dirljiva, posvećena ulozi….. prekrasan piano…. Bravo !

I onda imamo još par uloga….. Timur, Ping, Pong, Pang, Princ i Mandarin…..

Ok. Prošli su. Sem Panga (Darko Đorđević) koji stvarno ima potrebu da se DERE  nepotrebno, a glumački je jako dobar. Dakle…. Smanji ton i biće sve ok….. i mučenog Cara Altouma i princa  od Persije (Ermin Ašćerić)…. Dete bledo, mršavo… jadno. Kakav car…. jadničak.

A sada….. BALERINA Milica  Jević Drndarević u ulozi  Duše Princeze Lou Ling ( zamisao reditelja…., iako već odavno viđena u svetu, za nas iznenađenje i pravi BUM ), dakle balerina FENOMENALNA….. Spektakl, opravdan,  sjajno osmišljen, kvalitetan, sadrzajan.

Hor…… zahtevna partitura….. veoma solidno odrađena….tako smo bar čuli…. Bilo je tu i nečeg drugog…. Zaboravićemo…. Oprostićemo….. Ne sprema se  ovakva opera često…. U svakom slučaju…..BRAVO.

Orkestar…… gromoglasan….. gromoglasan….. ali mi je prijao takav, jer je imao neki drugi, veoma drugačiji zvuk. Trudili su se. Mogli su, jer je ispred bio dirigent Stefano Romani. Iako nije bas “operski nastrojen”, jer gura orkestar u prvi plan, a soliste ko j….. ako se izbore sa njima ok, ako ne…. ništa….. dobio je na potrebnoj tenziji i praćenju sadržaja opere mnogo. Držao nam je pažnju, bilo je mnogo energije….. konstantno kuljanje ka kulminaciji…. dobro… jako dobro. Orkestar koji ne prepoznajemo po dubini zvuka….. (“pokojnik je bio samleven”) dao nam je svu sadržajnost i moćnost ove zahtevne opere. Malo manje dinamike bi bilo ok, ali meni lično ( iako znam da su se pevači borili da nadjačaju orkestar)  je prijao taj gromoglas. Turandot to zahteva.

Suma sumarum BRAVO.

Bravo i za direktora opere Nikolu Mijailovića, koji je osmislio i verovao u uspeh ove predstave, koji je izdržao sve teškoće koje nosi jedan ovakav projekat,  a koji je u međuvremenu  još jednu veliku stvar uradio za ovu našu operu….. doveo nam je u  opersku kuću svetski poznatu i priznatu  Sanju Anastasiju, mezzosoprana…… Nivo predstava ide  napred, a to nam je trebalo.

Još na kraju da dodam apsolutno svečanu, premijersku atmosferu. Sala puna, publika svečano obučena, pozitivna, ushićena. Ovacije su bile na pravim mestima, a aplauzi dugi i jaki. Hvala….. idemo dalje.

Nessun dorma.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.