LIGHT SHOW ZA NORMU I SMRTNIKE

“Sve je isto, samo njega nema”

Ne daj Bože !!!!!!

Kojić, “Šojić”, ili Savić

Isto beše večeras…

A možda nam i  ne treba bolje….

Da ne bacamo pare

ili, u prevodu, najavljen jedan, od tri gosta,

gost dirigent

Pa šta?

Pomak mali, ali važan. Hvala za taj koračić. Nadamo se i dalje tim koračićima, da postanu koraci.

Ipak, večeras kod mene na udaru

No 1- INSPICIJENT Ana Milićević.

Uplašila sam se da joj je pozlilo, pa pravi “light show” prvih sat vremena … “pali-gasi” svetla u sred predstave, u sred pauze, u sred- srede, plaši ljude, ne znaju da li da izadju, udju, možda će nešto opet da se dimi, gori, ko će ga znati….. Jel joj bolje, brinem? Brinem  da li postoji BILO KAKVO objašnjenje, ali logično i tačno. Na dramskim i baletskim predstavama sve funkioniše, na operskim NIŠTA. Ko to tamo “peva”, rukuje dugmićima, minira “stvar”  ili se igra kabarea?  Ali nemamo Lizu Minnelli… nego Anu Milićević… pronadji razliku. I ko će da je “prekori” i da joj udari  “5 po guzi”?.. Ili neće….

No 2….. Aleksandar Kojić, gost iz Novog Sada…. veoma ga poštujem, bar za ono što sam slušala….. Uvek bio odličan…. Tamo negde….

Ali ne i večeras u Beogradu, bez obzira na  plaćenike koji tapšu  i urlaju gde su im rekli, a za sitne pare….

Skoro da nema, na žalost, razlike u interpretaciji orkestra, pod ovim  dirigentom večeras,  ili onim, “kvazi umetnickim, a pokojnikom”,( kome moram, sudskom odlukom,  da  platim  sitnih 800 evra, toliko mu košta umetnička  “duša”, tako je procenjena u ime države)… tako da dirigent, kao što se zna, VALJDA,   nosi veliki deo predstave…. i odgovoran je…..

Za neupućene, večeras je bilo onako, loše,  sve jedno ko je dirigovao, NA ŽALOST

Za  upućene…. Isto… Sem što moram da dodam, da dirigent Kojić voli duvače i masovne scene, kao na vašaru…. A prekrasne gudačke momente, fraze, teme….  zanemario…. Svi mrmljali…. Da ne prepoznaš muziku…. i odjednom, masovna scena… I svi, hor i orkestar, …. UDRI…. A  Čovek (čitaj dirigent) je u nekim delovima opere bio vašarski tip. Kao i svi u tom delu… na žalost, u prevodu,  jedan primitivan način shvatanja ovog dela opere….. Vatrogasni odred….  I neću više da ga “gledam i slušam” u ovoj ulozi, ovde, na ovaj način.   Ipak, mesto, stanje i situacija nisu urodili plodom, Norma je daleko od vašara… a moj komentar daleko od svega…. Ne mogu da trošim reči, i prste po compu….. nije vredno…. Na žalost….. Moj utisak.

Gosti i  dalje…..

Zar treba da padnemo u nesvest, jer je neko otpevao tačne note (a i to je bilo diskutabilno, ali ipak bolje nego u “našoj postavi”….i otpevao duet u tercama ( gde svaki drugi gost u kafani peva terce, sekste ili ih “začini sa “crnogordkom kvintom”) ……pa ćemo mi da svršimo nad otpevanim notama…..

Nećemo.

Činjenica da je ova predstava bila bolja od onih prethodnih užasnih,  ne znači i da je bila dobra. Ponavljam! Jeste bila ”bolja”,  ali to nije Norma….. NIJE !!!!!!!

Čemu tri gosta?

Sonja Šarić…… lep, jako lep, lirski glas, sa “Sprachfehler-om”, (ali nije to mnogo bitno, i velikani kao Ludovic Tezier (guglajte) ima istu “manu”, ali peva za padanje u nesvest)….…..glas nedovršeno školovan, a ima neke godine….. Nije Norma…. Po glasu, i glumi, koja je bila katastofalna, bleda, neubedljiva……. Nikako….. Ali jako lep sopran…… Debi? Pa šta? Jedna SCO (guglajte), pa šta….. ili jesi, ili nisi, pevač….. ovo je bilo, onako, školsko vezbanje, da, školsko vezbanje uloge, sa usponima i padovima, ali to publiku ne interesuje, jer publika  ne zna devedeset posto stvari o čemu pišem, a ja i ne pišem za masu, nego za veoma određeni krug ljudi, a ostali…. Kako ko poznaje i prepoznaje… dovoljno je.

Ipak, ja bih lično volela da Sonju Šarić  i dalje slušam kod nas….. kao soprana, koje mi nemamo….. Ima sve uslove da nam opet dođe i da je opet  slušamo… ali, npr…. u ulozi Aide (kao u Novom Sadu)….. ili Leonoru……. Ili….

TREBA NAM !    

Jelena Končar…… lep I “ofarban” mezzosoprančić, sem Madallene, ne vidim je ni u kakvoj drugoj ozbiljnoj i pravoj mezzosopranskoj ulozi u operi…. možda Lola, ili Rozina…. A i to je pitanje….. Naučila svoju deonicu, i svi padaju u trans….. A što ne razumemo ni reč ITALIJANSKOG, već nekog mandarinskog, sa posebnim naglaskom na samoglasnik “o”……. A što nema izražaj, glumu, dramu? A što je  nekima dovoljno da se otpevaju terce u duetu, i da padnu u histeriju….., ponavljam,  to u svakoj kafani  možete da čujete u ponoć, kad bekrije krenu u pevanje, u tercama, sekstama i “crnogorskoj kvinti “, i uživaju….. Ne….. Končar nikako nije Adalđiza…. moj je utisak da nije uopšte razumela ulogu…. Jer nije ništa pokazala od drame koja je u libretu, samo neko pevušenje i cilj da se otpevaju  “j… terce”…. i  da se tu dobije aplauz…. Ništa od dubine uloge…. NIŠTA, a tako je i delovala…. PRAZNO.

I…. o  čemu pričamo…..

O jednoj, zapravo,  neizmerno dosadnoj Normi…..Tempa mrtva,  bravuroze nategnute samo do stanja gde PEVAČ moze da “odradi u sklopu svojih mogućnosti”…. Hej, da li je IKO slušao Normu samo na youtube, ne daj Bože negde tamo uživo? Ljudi PEVAJU, PEVAJU, tempo postoji….. Bellini…. ????? Kao violinski Paganini…. Ako znate o čemu pišem

A nemam snage više da pišem, a i ne želim…..

Imali smo goste u predstavi… troje…. Uz sav trud i želju operske uprave, megalomanski ishitreno, a priča  o verovatnom, i ima osnove,  kvalitetu…. neostvarena.….. Nema pričanja i objašnjavanja…. Ne zna se kako će, biće problema, ima problema,  nema dovoljno proba. Onda se TO NE RADI.

Zašto je sa Sanjom Anastasiom u Aidi, pre par godina, sve bilo ok? Zato što je Sanja profesionalac, ime i pevač. Isto je i sa Sanjom Radišič, alias Alessandra di Giorgo.  A večeras imamo DEBI pevačice koja ima i godine i iskustva koja su primerena jednoj karijeri u zenitu, a slušamo “đaka nekakve S.S.”….. Hajde…. Dokle su neki “nedovršeni đaci”? Do penzije….. No way…

I?????? Idemo dalje…..

Orovezo… Dragoljub Bajić, ili….“Kafana  je moja sudbina”… bila i ostala…. čuje se. No coment…. Belcanto i sve ostalo je devet svetlosnih godina udaljeno od njega, što se tiče opere. A što se tiče splava i kafane…. SPLAV JE ZAKON !

Pa imajte takvog zaposlenog….. jedan dan u operi, sedam u kafani….. Zemljo…… imaš li vrtlog, da nekima pomogneš?

Polione…. Centar večeri !!!!! Janko Sinadinović……. I dalje peva iz stomaka, nogu i dupeta, ali PEVA, daje sve od sebe…. Razumemo šta peva,  šta glumi,  intonacija odlična, za razliku od dve gošće, koje su imale intonativnu  labilnost ohohohohohohoho… obe…. Ali Janko, kako god vam bilo čudno, Janko   je profesionalan i sve, a naročito “kritična” mesta OTPEVA….. Dakle, Janko, jedno veliko BRAVO, bez obzira na taj meketavi glas…

I osta još Klotilde…. Ivana Živadinović…. Nikada ne bih trošila prste i reči na ovaj pevački užas….. ali sam se zabavila…. A možda zabavim i vas…. Svaki put kada počne da “peva”…. Taj žablji krik me trgne i neizmerno  uplaši….. to kreketanje i zunzanje ….. nemam teksta….. srećom, kratko je, ali  ipak….. uvek sam u stresu kad počne da peva… plače mi se…. strah me….

Hor….. nespreman totalno, a pevaju Normu već hiljadu puta od početka sezone…. Big Lale ladi lale…. Ne spema hor… a prima platu…. Da ne krećem u tom pravcu…. Sprema se NOVA premijera….. neka se solisti DOOOOOOOOOBROOOOO PRIPREME……   

I tako….. skoro će da svane….

Danas je ponedeljak….

Sve je prošlo nekako neupečatljivo, bledo, sa ukusom PROMAŠENOG… dosadno, dosadno, dosadno… dosadno…. DOSADNO !!!! Nezapaženo, sem što ja pišem…. Publika zevala, dremala, i odazila, kao i uvek…

Loša je to stvar za Operu…. A ja pokušavam da ukažem na neke stvari…. Ali, avaj….. AVAJ…. neće da pročitaju i razmisle, ili čitaju a ne mogu razmisle, teško je misliti….

NIKO O VAŠOJ PREDSTAVI NEĆE PISATI…. Nije zaslužila…. jer je slična prethodnim…..

Samo, da se ne zbunimo, !!!!!….. prethodne su bile HOROR, ova nije.

Toliko.

Dodjite na TOSKU, koje neće biti. A ako je bude….. pisaćemo……

Uživajte u ovom ranom jutru, skoro prolećnom…..

Laura Miletić

O ISTOJ TEMI, ALI IZ DRUGOG UGLA

U svetu višedecenijski trend

da dvoje pišu o istoj predstavi,

a kod nas samo u P.U.M. Magazinu

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.