Rossi Fest 2022.

„Bog je prvo sebi stvorio bradu“

ili

Otvaranje Rossi Festa 2022.

ili

VAŽNO JE TRAJATI

U „drugom stanju“, u kome smo, i na koje svi „hvataju“ opravdanja, žalopojke, nemogućnost i NIŠTA pozitivno, dogodilo se otvaranje Rossi Festa. Skromnije nego prethodnih godina, ali pristojno.

Neću da pišem detaljno, ko je, šta je i kako je, samo mali osvrt na veliki trud i dobru volju organizatora, uz, neizbezne, male strelice, sa moje strane, a uz želju da se i to prevaziđe, a može, samo treba da me čitate.

Smanjeni sastav hora i orkestra se pokazao kao jako dobra kombinacija. Uz neke sitne opaske o detaljima, a vezano za temu Dress Code.

OPET. Zar je tako teško „naterati“ žene u horu, ne sve, da na sebi imaju haljine? Jedna u haljini, druga u helankama i baletankama? Nema potrebe, ni jedna od prozvanih tako ne ide na nečiju svadbu ili slavu… nadam se….

Ipak, u lepom prostoru Narodnog Muzeja, lepa scena, lepa svetla, „lepa sela, lepo gore“. Ipak, ne vidim ni jedan povod za pohvalu rediteljke Ane Grigorović, jer bi skoro svaka dirigentica hora u nekoj srednjoj muzičkoj školi isto to uradila, kao i sam organizator, dirigent, pevač ili muzičar koji ima neko iskustvo. Dakle, njen učinak neopažen….. a u katalogu isti tretman kao i solisti večerašnjeg koncerta. No, nije bitna.

Solisti….. Aleksandra Jovanović, sopran, Ladislav Mezei, violončelo, Stefan Zekić, bariton.

I Bog prvo sebi stvori bradu. Zvezda večeri, Stefan Zekić. I to kao bariton. I to kao odličan bariton. Hrabra sam, bolji o Vuka Zekića.

Od programa odabranog za sopstvene tačke, do izvođenja. Bravo Stefane. Za dalje misli koje mi se nameću…. drugom prilikom….

Aleksandra Jovanović….. neprepoznatljiva u ovom lošem izdanju, sa opravdanjem o, sa početka mog opisivanja, „drugom stanju“….. Ne dopustivo falsch, bez izraza, bez ideje šta peva, o dress code…. OGLEDALCE…..

Ladislav Mezei…. bolje da je sedeo u kući  i igrao šah, nego što je sebi dopustio ovakav blam. Toliko.

Ipak, da ne bude sve crno, kao što i nije….. hor je bio ujednačeno iznivelisan, mali kamerni orketar slično tome…. Stefan Zekić kao dirigent postojan….. Nadam se da ce ubuduće izbor programa biti bolji, zapravo zanimljiviji i temperamentniji, to publici drži paznju. „Tempo allegro“, kao programa jezgro.

Bez obzira na ove moje „otrovne“ strele, za neke…. podrzavam Rossi Fest, trud, borbu da nešto opstane. Nadamo se iskreno da hoće, i verujemo u sve bolju  koncepciju i kvalitet. Srećno nam svima sa Rossi Festom i dalje.

Laura Miletić

Predhodni tekst od iste autorke u P.U.M. Magazinu

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.