Slepi Miš i Beli Labud

Slepi miš, živi piš

Ne daj Bože još jedan ovakav,

Pu… pu… pu…

Iš… iš… iš….

I bi, šta bi. Novogodišnji urnebes, al kao na ulicama, buka i dreka dva dana pred praznik, valjda se razumemo….

Iako volim “ovu” predstavu, iako znam za jadac….. bla, bla, bla….. Zabole me glava od pelikana…..

Dakle….. ništa. Od ulaska u predpraznično okićen hol, i jelke koja je godinama u ovo doba tu…. Sve je isto. A nije. A ne bi trebalo.

Potresno je da je  jedna trećina publike na pauzi otišla…. OTIŠLA. Dakle, stanje uobičajeno, već viđeno….

A moglo bi da bude bolje. A nije. Dokle?

Zar nisu mogli NEKI da se potrude da ulepšaju i sebi i drugima događaj, kad je već morao da bude?

Direktor Opere, Nikola Mijailović je na kraju predstave izašao da pozdravi oboistu koji je u toj čuvenoj “rupi”, ostavio mladost, ljubav, profesionalizam, kolegijalnost….. moj drug, Slavko….. koji odlazi u penziju. Lepo. Za publiku nejasno, jer je Slavko virio iz “rupe”, a pozdravljali su ga sa scene, onako, sa visine….. bedno. BEDNO!

Zar SLAVKO nije mogao da stane na scenu, ravnopravno sa večerašnjim celokupnim ansamblom…? Ali je I.D.M. izašla…. ZAŠTO? Šta je pa ona uradila da je “izvedu”?  NIsam upoznata,  briga me…..

Kao što sam uočila samo jednog člana orkestra, čuvenog violistu sa impresivnim nadimkom, koji jedini ima belu košulju, svi ostali muskarci su bili u crnim odelima ili  u frakovima…. valjda je lojalan belom labudu…. Ma orkestar kao i uvek… dronjav i u izgledu i u sviranju. Dopušta im se.  Bili su, kao i uvek, u raspadu, preglasni, neusklađeni….. užasni. UŽASNI. I doprineli da i predstava bude užasna, ako ćemo profesionalno. A nećemo, nemam želju da pišem isto.

Od svih uloga, večeras su  skoro svi bili pristojni. Neki su bili odlični glumački, a pevački ništa, ali je većina bila ok.

Moram da izdvojim Biljanu Jovanović kao odličnu, kompletnu, i nadam se da ćemo je još slušati i u drugim predstavama, umesto što slušamo one izrabljene i zanemoćale soprane koji nisu ni za šta…..

I kad smo već kod soprana, pitam se, pitam se….. Jel J.T.P. živa? Mislim, nema je niđe, a plata ide. Pa i da je sramota što je tu gde je i bila, morala bi da peva…. ili joj je od stresa otišao glas? Onda invalidska…. penzija… jer, opet je bahata….. ne peva, a prima platu, kao i još nekoliko njih kojima se to i dalje dopušta….. Ko je odgovoran? Direktor? Pa, novi Direktore…. Ima li promena, ili? Da pojasnim, uopšte mi ne nedostaje…. pitam samo.

Izdvajam i I.R.K. kojoj ova, a i druge komične uloge odgovaraju. Odlična, iako se nije baš uvek čula u potpunosti, ali tu je kriv  Beli Labud i njegova banda…. Bravo za Ivanku.

A sad….. vežite se. Dojković. Mislim da mu je ovo životna uloga. Da ne zna da peva, ne zna. A da ova predstava moze to da istrpi, pod uslovom da je gluma primarna, moze, a on je komičan i srećan. Kao i Ljubomir Popović. I mi sa njima, ali samo ovde.  

Ostali su ostali tamo gde su i bili, kod mene. Moje impresije, moje mišljenje. I da se vratim na veliku okosnicu svake predstave….. orkestar.   Veliki “poglavica” je nešto bio raštimovan. Sve vreme je dirigovao samo desnom rukom, levom je držao partituru, ili se pridržavao za pult…. valjda ga boli manjak na koji nije računao…. I, kao i uvek, čekao (Godoa) da mu NEKO da znak kada da uposli orkestar, oni divljali kako hoće, preglasni, pokrivali ceo horski ansambl…. Valjda svi mrze operu….. ne znam….

Ah, da, bili i gosti. Ništa senzacionalno, a trebalo je… kao. Hajde Sanja Anastasia, preskrasan mezzosopran, ali sa pogrešnom arijom za ovu priliku….. Nikola Kitanovski…. divan glas  koji se posle nije poklonio publici…. skandal neki, verovatno…. I totalno neuklopljena pojavom, recitacijom i mumlanjem, kao pevanjem, izrabljena i nikakva glumica Tanja Bošković. Moje mišljenje.

Streljajte me, većina tako misli.

Celoj halabuci su izuzetno doprineli udarači iz orkestra, jedan dairac, “mornar sa kapom” i njegov sapatnik, koji je iz sve snage udarao, do besvesti, u bubanj i zvona. Nepodnošljivo, ali uz odobravanje Belog Labuda. Valjda je zima, pa mu nije dobro. A proleće je daleko.

I tako……

Predstava od 19 do 22;30, nigde vode, ljudi izlazili na pauzi, neki otišli zauvek, neki kupovali vodu na drugoj strani Trga, sramota….. Opera….

Idemo u Novu Godinu sa lepim i iskrenim željama da će se BAR NEŠTO promeniti. Za sada…. Ništa.

Srećna Nova, Nova !

Laura Miletić

O ISTOJ TEMI, ALI IZ DRUGOG UGLA

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.