Osvajanje umetničke slobode – Verica Rakita

Osvajanje umetničke slobode – Verica Rakita

Ovog puta Vam predstavljamo jednog umetnika širokog spektra likovnog izražavanja.

Reč je o Verici Rakiti koja živi i stvara u Kragujevcu. Mišljenja smo kako onaj ko dugo sanja, veoma brzo stvara, a Verica je za dvadesetak godina kroz razne pravce umetnosti: duborez, ikonopis i slikarstvo, pokazala svoju svestranost u domenu umetnosti.

88 X 45 X 19 cm.  Kućni ikonostas, ikonopis,  
duborez, orah

Duborez je početak umetničkog istraživanja njenih mogućnosti. Veričin instančani osećaj za detalj, već pri prvom pogledu na nabore svetiteljskih odeždi i epitrahilja, dobija još naglašenije potvrde u složenim geometrijskim formama i gustoj, gotovo čipkanoj mreži kalota njenih triptiha, naprsnih krstova i kućišta za ikone. Malo veću slobodu u izražavanju pokazuje u izradi raznih škrinja, kutija za nakit, ramova za ogledala, delova nameštaja i enterijerskog aksesoara.

Komoda, (bukva), 73 X 49 X 95 cm. 2000.

Kao logičan nastavak daljeg umetničkog i duhovnog usavršavanja usledio je ikonopis. Zaljubljena u čudesni svet pravoslavne ikonografije, usuđuje se i da stidljivo doda neki svoj “kanon”, koji ni u kom slučaju ne narušava semantiku ikone, njenu simboliku i teoloski značaj. Nastaje serija vaskršnjih jaja u duborezu i ikonopisu kao i ikonopisane ikone u ramu od duboreza.

Eksperimentišući tehnikama i ostavljajući dubok trag u duborezačkoj umetnosti, Verica Rakita odlučuje da svoj talenat oproba i u slikarstvu, izražavajući se kroz akvarel, akril i ulje na platnu.

40 X 50 cm. Ulje na pšlatnu

Njen pristup oslikava načelo piktoralne poetike, naturalizma, koji ne opterećuje posmatrača i ne počiva ni na kakvoj filozofskoj konotaciji. Vraćanje iskonskom, zadržavanje na čistoj likovnosti, osnovni su kanoni po kojima umetnica stvara.

Kragujevačka gimnazija, 50 X 70 cm. Ulje na platnu 2020.

Veričin naturalistički pristup nije u potpunosti ostvaren, što njen opus čini još zanimljivijim, jer na taj način kombinuje  artificijalnost slikanog iskaza  i emotivni naboj.

Kragujevačka gimnazija, 50 X 70 cm. Ulje na platnu 2020.

Zadovoljstvo slikanja, ogleda se i u postizanju snažnog i sirovog emotivnog naboja, koji joj predstavlja ujedno i jedini i najveći motiv.

30 X 40 cm. Akril na platnu 2020.

Sa izložbe Jovane Dimitrijević

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.