Englezi – Zoran Kurtović

ENGLEZI

Englezi ne vole Srbe.

Tako kazu tabloidi.

Nas ne vole ni Francuzi. O Nijemcima da ne govorimo. Nijemci žive samo zato da bi napakostili Srbima. Tabloidi kazu da su Nijemci ubili Šabana. Srbi znaju da Amerikanci nisu tako loši ali su ona dva koncentrata zla, Medlin Olbrajt i Hilari Klinton, posvadjali nas i braću Amerikance.

Ne voli nas ni drugo oko iz nekadasnje glave. Ko ne vjeruje, neka čita našu žutu štampu. Ona sve zna, ništa joj ne promakne, prozrela je plan Crnogoraca. Srbi su sve uradili da pomognu Makedoncima, čak smo im velikodusno ponudili ime Južna Srbija, a Zoran Zaev sada kuje planove s opozicijom iz Beograda. Bošnjaci nas gledaju poprijeko. Hrvati koji su, kako je to naučno dokazao doktor opstenarodne odbrane Vojislav Seselj, odrođeni Srbi kojima je vatikanska crna magija uzela pravoslavnu dušu, nas ne vole toliko da ni kokoške ne drze u dvorištu jer iza njih ostaju tragovi tri prsta. Razvijaju genetski modifikovanu zižinu koja ce imati u lajt verziji dva, u hard cetiriu prsta.

Zaboravili su nas i braća nesvrstani, iako su svi njihovi predsjednici sadili drveće mira u parku kod Usća. Tu je Broz zasadio i hrast čije sjeme su mu poslali Džon Lenon i Joko Ono. Ni Ono nas više ne voli. Bugari bi nas opet davili čim stignu, Rumuni jos više. S Mađarima se u posljednje vrijeme bratimimo… Brat Orban i Brat Aca Srbin našli zajednicki jezik.

Italijani nas zovu “skijavi”. Skandinavci nas uopšte ne zovu. Ni pisma ni razglednice.

Da nema Rusa i Kineza bili bismo emotivna siročad, nevoljeni bismo hodali putevima tužne sudbine,bez ramena za plakanje, srodne duše, prijateljskog zagrljala i topline bratskog poljupca. Tako kažu nasi tabloidi. Druga štampa koja nije naša,  širi samo laži, piše da po nekim anketama Rusi više vole Hrvate od Srba. Toj štampi ne treba vjerovati, samo naši tabloidi znaju i mogu tačno da izmjere koliko je ruska ljubav prema Srbima. Tim prije sto Srbi nisu mali Rusi, tvrdi jedan naš akademik, već su Rusi mali Srbi i nastali su tako što je jedno naše pleme iz okoline Pozarevca krenulo na istok trazeci gdje sunce izlazi. Da mi Srbi ne volimo Sunce, Rusa nikada ne bi bilo, ostali bi Srbi. Rusi su u stvari Srbi na atomski pogon, kao sto su Hercegovci Bosancii u de luxe izvedbi.

Najgori su ipak Englezi.

Oni zamute svaki bistri srpski potok, oni su mirođija koja pokvari svaki srpsku čorbu,zamagle pogled naših arijevskih plavih očiju, blokiraju nam razum, učine da dignemo ruku sami na sebe. Englezi su krivi za poraz na Kosovu, jer su lazirali rezultate, sramno nam oduzevši pobjedu čistu kao djecija suza malog Srpčeta. Englezi su nas gurnuli da 27. marta 1941. kazemo ne slikaru diletantu, oni su nas bombardovali, oni opanjkavaju Novaka, otimaju nam Kosovo da bi se docepali Trepče, Ti Englezi su otrovni korov koji prekriva srpsko miomirsno cvijece. Oni su pakost. Samo je Srbin Srbinu veća prijetnja od nadmenih Engleza.

Englezi su prije neki dan pronašli vrata pakla. Nalazi se u nekoj vukojebini blizu Notingema i Šervudske šume u kojoj je, znaju naši tabloidi, pravdu provodio Robin Hud, čija je majka Srpkinja iz Leskovca. Taj prolaz za pakao Englezi su pronašli samo zato da bi sve Srbe poslali na duže studijsko putovanje s kartom u jednom pravcu.

Kada jednog dana Englezi izumri kao dinosaurusi, naši tabloidi zagospodare Planetom koja se bezglavo okreće sluteći ružan kraj, mi Srbi ćemo dahnuti dušom.

Možda nas neće biti, ali bar neće biti ni Engleza.

Za našu iracionalnu pamet to je sasvim dovoljno utješno.

Ilustracije:

Mirjana Šarić, Kastav – Hrvatska

Najnoviji tekst Ozrena Keba

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.