Otvoreno pismo Ministru kulture i informisanja, Gospodinu Vladanu Vukosavljeviću

Gospodine Ministre,

Kada ste se već usudili da otvorite profil na jednoj od najvećih društvenih mreža, FB, onda ste morali mnogo da razmislite kako će ta Vaša strana, objave i komunikacija da izgledaju. Da ste samo običan građanin bez funkcije, ok. Ali niste. Vi ste Ministar kulture.

Sreća da postoji online komunikacija, sreća da postoji  na FB i tzv. „zid“, pa mogu preko svog „zida“ da Vam se obratim sa saznanjem kako niko ovo pismo neće baciti u koš, a pre nego što ga onaj kome je namenjeno,  pročita, zapravo pre nego Vam neko pročita,  pošto ste me sa Vašeg profila na Fb obrisali, nakon kratkog i neprijatnog dijaloga.  Neprijatan, jer ste ga Vi izazvali postom koji mi je podigao želudac.

Sreća, postoji online komunikacija, pa mnogi mogu da pročitaju kako se jedan običan građanin obraća Ministru kulture.

Razlog ovog pisanja je Vaš post na Vašem FB profilu. Mislim kako ćete se složiti sa mnom da je obraćanje javnosti preko društvenih mreža postala uobičajena praksa, ne samo političara, već i umetnika, biznismena. Elem, Vi ste, kažete u želji za šalom, postavili jednu fotografiju sa tekstom. Tekst nije sporan, sporna je fotografija koju niti mogu, niti želim da razumem.

Na fotografiji je nasilje. Bez ikakvog objašnjenja na šta ste mislili, (pored postavljene fotografije, nije bilo nikakvog Vašeg objašnjenja) a nije ni bitno, nasilje je.

Da li tu muškarac (da li su „Supermen“ ili „Betmen“ uopšte muškarci) udara mušku, ili žensku osobu, teško je zaključiti. Na kraju, nije važno. Šamar, ili šamarčina je očigledna. Pitali ste me da li ne razumem šalu ili ne poznajem dovoljno engleski jezik. I šala i nekoliko jezika su mi veoma bliski. Nismo se razumeli, niste hteli da razumete šta Vam zameram.

Vi ste Ministar u državi gde se povećava vršnjačko nasilje,  u državi gde manjka broj sigurnih kuća za žene koje beže od porodičnog nasilja, u državi gde nema dovoljno domova za nezbrinutu decu, u državi gde je policija jednog silovatelja i otmičara devojčice (koja je išla ka školi) jurila 17 dana. A da se ovo zadnje desilo kada šuma ozeleni, da li bi bilo dovoljno dve ipo nedelje.

Analitičari prate izjave političara na svim mestima. Je li ovo nagoveštaj da ćete da uvedete „Kulturnu policiju“, po uzoru na onu komunalnu  policiju, to jest supermene i betmene  koji će ljudima na javnim mestima da otimaju mobilne telefone, tablete, laptopove… da im prete… Ili pak da ih prevaspitavaju na određenim mestima za to. Ili ćete, pak da obučite bibliotetsko i drugo osoblje da kratkim i delotvornim vaspitnim merama (kao na slici) ubedi ljude kako i zašto treba da čitaju knjige, da idu na koncerte, u pozorišta ili da gledaju filmove.

 Podsećam Vas na jednu činjenicu, a koja javnosti promiče. Kod nas je knjiga skupa  iz razloga  što je oporezovana. Onaj ko je željan znanja lepe poezije Jesenjina, ili Vaska Pope, ili romana Dostojevskog, ili Siniše Pavića, mora da plati  i državi zadovoljenje svoje potrebe.

Ni pijanom, ni drogiranom, ni nenormalnom nije dozvoljeno nasilje. Nikome nije dozvoljeno nasilje. Sprovođenje, podržavanje, veličanje nasilja je u svim civilizovanim društvima krivično delo. Da niste slučajno zaboravili u kom veku živite i na kom kontinentu?

Naravno da ste pobegli iz dijaloga na Vašem profilu, izbrisali ste dijalog.

Ne brinem se za Vašu fotelju i Vašu reputaciju, a ubeđena sam i da Vas sve ove reči neće dotaći, ali bar neka ostane trag mog stava. Sa nasiljem nema šale, bar ne javno, u ličnom okruženju, među četiri zida svako može svojim skrivenim potrebama da pruži oduška, ali samo pod uslovom da ništa od toga ne iscuri van. U suprotnom, državne institucije moraju da reaguju. Intelektualci, crkva, umetnici,… moraju da reaguju.

Razmislite, Gospodine Ministre, da niste preterali, da niste pogrešili, da se niste zaneli i previše u ubeđenju da ste van domašaja običnih građana. Pa čak i tada, gde Vam je odmerenost, kultura (Ministar ste) gospodstvo jednog  finog muškarca? 

Srdačan pozdrav, uz nadu da neću snositi bilo kakve posledice  zbog iznošenja svog stava koji  nije u saglasnosti sa Vašim mišljenjem.

Laura Miletić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.