IGRE BEZ GRANICA

Ko je pomešao datume i godine, i….zašto?

Trubadur

Narodno pozorište, 29.01.2023.

Nisam htela ovako da počnem, ali sam naterana. Jer smo dobili BESPLATNO (odmah sam znala da nešto nije u redu) lep i kvalitetan program, ali avaj….. iz 2001. godine, sa tadašnjom postavom, od kojih neki nisu ni živi, a većina je ili u penziji ili ko zna gde. Samo je par njih sporednih i dalje prisutno u operi, ali ne i večeras, sem jednog preostalog, koji i posle 22 godine pokušava da peva…. u svakom slučaju: KO JE TO DOZVOLIO ??????  Da stvar bude još gora, na naslovnoj strani piše…. sezona 2016./ 2017.  Unutra je bio ubačen kao dodatak jedan  bedan bledunjavi listić sa aktuelnom podelom, ali je to nekima ispalo…… i ??? Pa zaboga, ne zna sva publika ko je ko…. Igre bez granica.

Zapravo, večeras smo imali jednu   predstavu, sa  dirigentom Dejanom Savićem koji je u isto vreme i Upravnik pozorišta,  direktor opere (čista laž, jer nikada nije bio direktor, već V.D. direktora) je  Janko Sinadinović, pevači su sjajni, ali sa onog i ovog sveta…. debitant režije …. jaoooooo….. 

Datum 22.11.2001.???????

Samo jedna reč…. SRAMOTA.

I kako sad da pišem, ovako iznervirana, a bilo je lepo, uglavnom, i htela sam o tome da pišem i da se radujem nečem novom i kvalitetnom.

Nastavak još malo  u istom stilu. Vodu možete da kupite dole u Muzeju, ali samo na prvoj pauzi…. posle crknite. Svetla na II galeriji ni na početku, ni u pauzama nema, pa i dalje bauljamo uz svetla mobilnog koji, inače, publika ne gasi ni tokom predstave….. dokle?

I tako….. Trubadur 2023. sa sledecom postavom:

Leonora- Sanja Kerkez

Manriko- Dušan Plazinić

Grof Luna- Dragutin Matić

Acučena- Sanja Anastasia

Ferando- Nenad Jakovljević

Ines- Tatjana Mitić

Ruiz- Mihailo Otašević

Glasnik- Siniša Radin

Stari Ciganin- Predrag Gligorić

Dirigent- Đorđe Pavlović

Reditelj- I.D.M.

Scenograf-  Aleksandar Zlatović

Kostimograf- Ljiljana Orlić

I da se zna da je Direktor opere  Nikola Mijailović, a

Upravnik Narodnog pozorišta Svetislav Goncić

Da publika i čitaoci znaju koga su slušali i ko vodi Operu i Pozorište.

Dakle, 29.01. 2023. nedelja, 20:30, Trubadur Đ.Verdija

Leonora, uglavnom mi se dopala…. ima tu zamerki, ali neću…. nije strašno. Malo više preciznosti u notama, malo više glume….lepa piana, lirske fraze….  ma, ok.

Manriko, čudnovat neki lik. Ne u operi, već u stvarnosti. Posmatram ga dugo, godinama, i ne mogu da dokučim u kom je filmu? I kako ga nije sramota da izlazi na scenu, a ZNA da ce biti izviždan manje, ili više, ali hoće. I da uglavnom ili nema, ili su aplauzi jadni. I peva i dalje, bez srama. I kvari predstave, i publika neće da ga sluša…. Čudnovat….. Neverovatan…. Hrabar…. A on, srećan. Jedan nesvrstani lik…. ne zna čovek gde da ga „dene“, u šta da ga svrsta…. Užas!

Kako je večeras Manriko „rik~o“? Pa, katastrofa…. van intonacije, tempa, uloge, svega…. mumla na nekom jeziku, ko zna kom, dakle,  stanje uobičajeno, jedino  se drao pošteno, za platu. A to što pola  čuvene arije „Di quella pira“ nije otpevao, pojela maca…… Ma dajte mu dve plate, samo neka ne peva više.

Grof Luna, pitajte publiku….. njen je miljenik…. sjajan, taj divan glas, gluma, sve…. tako je i pozdravljen…. Volimo ga.

Acučena…. hm….. Kako opisati ovu svetsku pevačicu. To je potpuno drugi nivo pevanja, glume, svega. Fenomenalna. Zapravo, tek sada „vidim“ kako kod nas treba da izgleda, glumi  i peva Acučena. Ispričala nam je priču, dočarala sve nijanse emocija. Ogroman glas, prekrasna boja, sjajna tehnika….. evropska zvezda…. a postala je član naše opere. Naša. Naša!

Da li je to iko napomenuo? Da li se iko pohvalio?  Da li je publika znala ko je to, a morala je? Čula sam na pauzi komentare…. „ ovo je sigurno gošća, kod nas niko ni slično ne peva, ali ko je?“…… „Kakav glas, kako se zove, gde peva?“….itd.itd.

Zahvaljujući Sanji Anastasii, nivo predstave je, uz sve moje zamerke, ipak znatno podignut, jedino se  Manriko tu nije snašao i nikada neće. I moram da napišem da je greh napraviti ovakvu postavu, a da nisu bar Manriko i Ferando  bili drugi,  bar malo bolji pevači. E onda bismo imali jednu sjajnu predstavu.

Ferando, stvarno je katastrofa sa tim otvorenim dranjem, onako, sa planine, o italijanskom …. ma ni o srpskom….. bolje da je pevao kao vokalizu…. ma bolje da uopšte nije pevao. Nikakav. Upropastio ovu divnu ulogu. Eto.

Ostali nisu vredni ni jednog slova.

Ali dirigent jeste. Ja sam nekoliko puta pomislila kako mu nije dobro. Ipak je čovek u godinama, a stres tokom predstave je neumitan. Menjao je tempa, bio prebrz, prespor, neusklađen sam sa sobom, a tek ne sa pevačima, horom i orkestrom, koji su bili užasni.

Na momente me podsećao na pijanog vozača koji čas ubrzava, čas usporava, ševrda levo, desno….. Nije ni čudo što je dolazilo do raspadanja u predstavi….

I tako, nešto sjajno, nešto užasno…. jedino mi nije jasno zar je moralo ovako…..od sjaja do bede….  bez pravog programa, bez vode, bez najave, bez tenora…..

Jako sam se radovala ovoj predstavi…. ali kad je rastavim na sitno….. imali smo samo dve uloge: Acučenu i Grofa Lunu…. bar su nam oni oplemenili dušu. Hvala im. Ostalima želim tešku noć sa mnogo pitanja koje treba sebi da postave. Od pevača, do uprave. Odogovore neće uspeti tako brzo da otkriju, inače bismo bili druga operska kuća.

I još jednom da podsetim, ovo su utisci sa predstave Trubadur, 29.01.2023.

Laura Miletic

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.