Priča iz ateljea – Željko Jančić Zec

Moje slike mogu se gledati na razini izgleda, a zatim uživati u čisto estetskom iskustvu. Međutim, to nije moj cilj, ostati na površini. Svojim slikama pozivam vas da aktivno sudjelujete u mom radu. Oni su ogledala. Što intenzivnije bude prepoznat promatrač, njegova će reakcija biti nasilnija. Probuđene emocije uvlače se u vrtlog, ali koji nije cilj izgubiti se u njemu. Cilj je ponovno pronaći sebe, nakon što zavirite duboko u svoju unutrašnjost i suočite se sa svim njegovim iskrivljenjima. Ja nisam netko tko sudi i svjestan sam svojih slabosti, razumijem druge. Samo netko tko je i sam puno toga iskusio može biti svjestan svih mogućih odstupanja. Gledajte, kaže jedna od slika, oči su vam izbuljene i na rukama imate krv. Je li to dovoljno velika cijena, onda pita, da se živi u izobilju?

Ciklus LEBENSWELT, Mixed media, 
150 x 108 cm. 2020.

Odrubljivanjem glave svojim likovima premještam težište u čovjeku, s glave na tijelo. Središte ljudskog tijela je srce. Ego koji je ovladao umom odgovoran je za sva ljudska odstupanja, za neljudsko. Moji odrubljeni likovi nisu izgubili glavu, samo su fokus svog postojanja pronašli iz uma podstaknutog egom, pronađenog u području prsa i beskompromisno započeli život vođen srcem.

Ciklus LEBENSWELT, Mixed media, 
150 x 108 cm. 2020.

Ljudski likovi često su prikazani kao dječji crteži. U tome nema slučajnosti. Redovima dječjih crteža s obiljem jarkih boja nedvosmisleno pokazujem koliko je dijete prisutno u meni samom. Tu nije kraj priče. Interakcija promatrača i mojih slika, prolazeći kroz nekoliko slojeva, u jednom od najviših, dovodi do evokacije unutarnjeg djeteta koje je u svakome od nas. Vrtlog osjećaja u koji su promatrači uvučeni i koji se u njima kovitla, otvara žive rane, stvarajući oštru bol sučeljavanjem. Samo će najhrabriji izdržati do kraja i biti prisiljeni sjećati se tko su zapravo, kakvi su bili sve dok ih sustav nije prisilio na integraciju, a istovremeno su se asimilirali, zaboravivši tko su, zaboravivši da su nekada bili autentična bića, pun radosti u životu.

Željko Jančić

Željko Jančić Zec, rođen je u Rijeci. Fotograf, multimedijalni umetnik, slikar. Završio je Akademiju umetnosti u Amsterdamu (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten). Živi i stvara u Beču.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.