Kravcev u plavom (izložba) – Miša Mihajlo Kravcev

Pred beogradskom publikom su radovi Miše Mihajla Kravceva. Ovog puta pod nazivom „Kravcev u plavom“. A naslov izložbe u potpunosti opravdava svaki izloženi rad.

Od vizantijsko plave, do parisko plave, od indigo tamne, do nebeskog plavetnila… Nebo, ili morske dubine… Kravcev je pokazao spektar raja. Priznali teolozi, ili ne rajem dominiraju žene, a lično tvrdim gole žene, jer u raju ne postoje ljudima poznata merila, pa i ono što se zove stid. Svi radovi zaokružuju umetničku vizuru, na najbolji način.

U (za ovog umetnika) veoma skromnom katalogu, ali oblikovanom do perfekcije, istoričarka umetnosti Maja Živanović, između ostalog,  kaže: „Vodeći se stvarnim,  koje se prenosi u vanpojavno i magično, u najnovijem ciklusu, beogradski umetnik Miša kravcev, prati plavu boju. Tom bojom bez dna, on se izdvaja od ovozemaljskih vrednosti i objedinjuje večite sukobe dana i noći. Njegove kompozicije su skladne i lazurne, istovremeno narativne i lišene suvišnih detalja.

„Želja i nada“, 120 X 100 cm. Ulje na platnu. 2020.

Iz ultramarina izviru nestvarne arhetipske ženske figure, lepršave vile, silfide lakih krila i anđeli. One su motiv gotovo svih slika, pandan nematerijalnih savršenih bića – oličenje lepote. Neraskidivo spojene sa vazduhom, prikazane su fluidno i posrebreno, u pokretu, zanosu, igri, ili dok sviraju u belim odorama i naglašene putenosti…..“

Kravcev je pred publiku izneo još jednu  likovnu čaroliju iz svoje umetničke radionice, na žalost u krajnje ruiniranom prostoru, nekada, i podvlačim nekada čuvenog „Guarneriusa“. Iskren da budem, zbog tog i takvog prostora, memljivog, bez minimalnog osvetljenja, ostajem bez teksta. Bez namere da poklanjam ideje kako može sve to sa malo truda da se sredi, jer do porodice i saradnika osnivača te institucije očigledno zdravorazumske ideje ne dopiru, jer ne bi dozvololi da sala u kojoj je bila izložba dođe u takvo stanje. Na kraju, vlasništvo i sva prava iz vlasništva im niko ne može oduzeti, a nekada zvučno ime se iskrunilo kao memljivi malter.

„Drvi Želja na Toploj mesečini“, 120 X 80.
Ulje na platnu 2020.

Ostaje nam da čekamo Kravceva na nekom drugom mestu, jer ideje i stvaralačka energija mu očigledno dostižu životni maksimum.

David Naum

Kako razmišlja jedan slikar

Miša Mihajlo Kravcev veoma sugestivno i zlačaki o …..

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.