I od goreg može gore

I od goreg može gore

I od goreg može gore

 I od goreg može gore

I od goreg može gore

I od goreg može gore

I od goreg može gore

I od goreg može gore

I od goreg može gore

8 puta, malo li je?

Može još, ali mi je i ovo previše

Ko god da je zamislio kako Norma opet treba da ide kao predstava, ili nema dovoljno znanja, možda nema dovoljno sposobnosti da  proceni šta može, šta ne, IQ?,  ili je nateran, ili se zaneo, ponela ga “misija”….

I da počnemo !

1. “I od goreg može gore”

Orkestar…. Neće da sviraju u “rupi”, je lˈ? A zašto? Epidemiološka situacija? Možda u njihovim mozgovima, zaraženim neradom, bezobrazlukom i tiranijom nad ostalima u operi. Može im se, dopušteno im je.  A hor može da stoji sceni? A i solisti mogu? Jedino orketar ne. Plaše se. Nabili se u dno scene, iza svih katakombi, stubova, lanaca i celog hora i solista. Ne čuju se. I ne treba, onakvi kakvi su. Njima ni čarobnjak iz Oza, ni kompletno Madonino ozvučenje ne bi pomoglo. Rešenje….nazad u “rupu”, na mesto. Sa “sve beloglavim supom” koji je zaboravio da je ovo večernja predstava za FRAK, a ne matine za “belo odelo”…..

2. “I od goreg može gore”

Norma, Sanja Kerkez.  Nije Norma, i neće biti kakva treba da bude Norma. Nije obnovila ulogu. Grešila, kao djak u školi. Upadala gde joj nije mesto, nije upadala gde treba. Bravure nema, kao i obično, intonacija katastrofa (nikako da se počne opravdanje sa….nije se čuo orkestar…NE !) Čuvena “Casta Diva”…NE! Sve ostalo, NE!

3. “I od goreg može gore”

Prvi duet. Gori od Casta dive. Ne verujem, ali…. Tako je.

4. “I od goreg može gore”

Tercet. Mamma mia, imate li milosti. Svako u svom svetu, ali ne muzičkom. Zapevaju kao dodole, ali mi nismo u etno selu, već u operi.

5. “I od goreg može gore”

Opet duet. Oh la la. Ovaj pokušaj je neverovatan, mislim diletantsko_ cirkuski….. Za smeh. Za podsmeh. Za pitanje: Ko dopušta ovakav dilentatizam?

6. “I od goreg može gore”….. već posustajem čak i u očajanju

Hor. HOROR. A hoće  platu? A ne mogu da se sete da treba da rade, npr. Normu? Kao razularena horda raspuštenih veterana. Pa jedna klapa iz Istre ili sa Brača bi ovo “spremila” za tri dana…I svi bismo uzivali. Hor. Muški, dva tenora upadaju 8 taktova pre nego što treba????? Greška slučajna? Mozda, kada bi omašili jedan takt, ovako….. Šta je radio veliki Djoka? Da ne pitam, bolje.

7. “I od goreg ima gore”

Za malo, pa finale. Ali kakvo?   Halabuka na sceni,  čuje se neko pričanje, valjda daju uputstva šta da se radi…. Fale im probe? Ma fale im otkazi. Pomoćnik dirigenta, Dijana Cvetković…. I ona hoće platu? Pa dajte joj. Mislim, dobija. Kad mogu da je dobijaju drugi, može i ona. Bar je “mlatila”  nešto, drugi ne pevaju godinama, a primaju plate prvaka…. Druga tema, ali me povuklo ovo rasulo.

8. “I od goreg ima gore”

KRAJ.

Ali ne sasvim.

Bili su tu i drugi pevači, pevali, glumili, šta li već….Neki kao ruski kozaci, neki kao policajci, neki kao mučenici, neki kao gladijatori… kako ko..…..nadglasavali jedni druge, takmičili se ko će jače, brže, a naročito pogrešnije….. Dueti… terceti…. Mutacije, modulacije, meditacije….Bili su i šminkeri, vlasuljari, krojači, binski radnici….. Norma raščupana, valjda nisu stigli da joj očeljšaju periku, pa je, na sve gore napisano, bila i dronjave kose (perike…. vizuelni šok). A tek izgovor italijanskog, da se “smrzneš” od nebuloza, itd, itd…. Da te Bog sačuva od predstave večeras.

I da ne bunim populus koji nije mnogo muzički obrazovan, pa da zaključAm pisanje….

Bilo je UZASNO.

P.S. Toliko sam iznervirana očekivanim, da sam i ovo jedva napisala. Ko razume, ok, ko ne, nije važno. Laku noć želim svima, sem protagonistima večerašnje predstave, oni bi mogli da ne spavaju bar noćas, i da sagledaju realnost…. Iako sumnjam da je to moguće. Toliko.

Laura Miletić

O ISTOJ TEMI, ALI IZ DRUGOG UGLA

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.