“Street in Art”- Događaj za primer

U ovim vrelim danima, kada ljudi prvenstveno razmišljaju kako da se rashlade, u prevodu prežive. Kada većina ne pomišlja ni u najdebljoj hladovini da uzme knjigu u ruke, grupa složnih umetnika je napravila nesvakidašnji potez.

Naša saradanica, likovni umetnik iz Bara, Danijela Stanković Drobnjak nam je na to skrenula pažnju. U želji da se za taj potez sazna šire, da i drugi likovni umetnici ne samo pokažu svoje radove, već i da se upoznaju sa publikom i ono najvažnije da budu viđeni, jer i dalje na ovim našum evropskim prostorima na otvaranje većine izložbi jedva dođe pedesetak, mahom prijatelja, kolega i poznanika, a u ostalim danima ako zaluta par desetina posetilaca.

Prenosimo deo teksta i neke od fotografija onih koji su medijski propratili ovu menifestaciju.

Nadajmo se kako će se i u drugim turističkim mestima nakon ovoga realizovati neka slična manifestacija.

“Premijerno izdanje manifestacije “Street in art” izložilo je oko paba “Dublin” prolaznicima na uvid preko 50 umjetnina urađenih u najrazličitijim tehnikama, od slika do instalacija.

Ovaj potez je izazvao neskrivene simpatije i Barana i njihovih sezonskih gostiju koji su tokom dana sa zanimanjem posmatrali i komentarisali eksponate.

Svoje slike, crteže,skulpture i instalacije predstavili su David Husić, Joko Lekić, Boris Bajić, Džulijan Ilić, Danijela Stanković Drobnjak, Vladimir Vlado Iličković, gošća iz Sjeverne Makedonije Nataša Petejčuk, Tanja Sekulić, Jasmina Ćetković, Dalibor Dado Ćetković, Radovan Šušter, Milun Lutovac, Sveto Dedić i Jovan Jerkov koji je dizajnirao i logo manifestacije.

Inicijator “izlaska” eksponata iz ateljea na ulicu bio je slikar Vladimir Vlado Iličković, koji j eu neposrednom dijalogu učesnika ovog događaja iskazao želju da on preraste u tradiciju.

-Kad se hoće, sve se može, i to bez velikog novca. Nama je za ovaj događaj trebala želja, energija i ljubav koju imamo pored ostalog i prema ovoj najstarijoj barskoj gradskoj ulici-rekao je Iličković, ukazujući da je “konačno realizovana stara ideja”.

 Organizator i medijski promoter događaja je poznati barski i crnogorski građanski aktivista Neđeljko Necko Đurović.

Najveći dio logistike manifestaciji dao je Radovan Riči Orlandić, vlasnik Dublin paba, pored kojeg su svoje izloge i javne površine za potrebe događaja ustupili i kafići “Macchiato” i “Brick”, poslastičarnica “Tre sorelle” i filijale NLB, CKB i Prve banke.

Osim od hiljade iznenađenih prolaznika, pohvale stižu i od nas.

Korišćen tekst i fotografije:

Feral Bar

Bar Info

Jeste li pročitali članak u P.U.M. u

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.