Mikser festival 2021. Black Box – Željko Jančić – Zec

Željko Jančić na Mikser festivalu

Inspirisani nemačkim filozofom Ernstom Blohom i njegovim književnim delom „Princip nade“ Mikser Festival i Fakultet primenjene umetnosti (FPU) u Beogradu su pozvali autore „da semantičko tumačenje utopije u kojem „princip nade“ predstavlja preduslov kreiranja bolje budućnosti, iskoriste kao polaznu tačku u promišljanju svojih konkursnih rešenja i daju svoju interpretaciju odnosa pojmova utopije, nade, stvarnosti i budućnosti.“

Black box i manifestacija Mikser festival, održaće se „pod okriljem prirode od 26. do 28. maja, u ambijentu kompleksa Zornića kuća nadomak Beograda.“ (???)  (Valjda će neko nekada objaviti i broj posetilaca, jer na kraju umetnost bez publike nema svrehu).

Od ukupno 51. rada iz Srbije, Hrvatske, Poljske, Kine, Nemačke, Crne Gore, prispelih od autora najrazličitijih profila, izabrano je 22 pobednička rada. Među njima je i naš saradnik Željko Jančić, Zec.

Zato mu i omogućavamo deo prostora u našem Magazinu da bi rekao nešto o sebi.

“Ovo je moje prvo predstavljanje beogradskoj publici, na Mikser festivalu Black Box, ovogodisnja tema je PRINCIP NADE, što me je zaintrigiralo da se prijavim. Mada mnogi Beograđani znaju za moja djela i upućeni su u moj umjetničiki rad.

Sticajem okolnosi otišao sam na školovanje u Amsterdam. Tako je i moja karijera kao umjetnika počela u Evropi. Tu se našao i grad Beč gdje mi je i danas baza, mada ponekad više odlazim u neke druge gradove zbog posla.

100 X 80 cm. Mixed media on canvas. 2020.

Krenuvši od svojih slikarskih početaka, ranih 90-ih, sredinom tog desetljeća otkrivam interes za izvedbene umjetnosti, te za ispitivanje međuodnosa fotografije, kratkog eksperimentalnog filma i video arta, kad se ovi usmjere prema Body – Artu, umjetnosti performansa, odnosno prema eksperimentalnom kazalištu. Karakteristika mog umjetničkog rada jest stvaranje umjetnosti s ciljem istraživanja. Bavim se pitanjima svakodnevnog života, ljudske situacije, te stanja i složenosti postojanja. Veliki dio mojeg umjetničkog rada tematizira i preispituje skup vanjskih utjecaja, koji modeliraju individualni identitet. Neke od važnijih tema koje se provlače kroz moj rad je potraga za individualnim identitetom, propitivanje društvenih i osobnih vrijednosti, status čovjeka u društvu i ljudska egzistencija.
Moja priroda je istrazivačka tako da nikad ne mirujem. Uvijek je prisutan taj tragalački duh u meni. Priželjkujem nove stvari i promjene u radu, to je ono što me motivira i drži na površini. Kao sto sam već rekao, volim istraživati – to je u mojoj umjetničkoj prirodi. Nemirnog sam duha. Vječno znatiželjan, u potrazi i istraživanju koje mi ne da mira. Uvijek spreman na nove izazove.

145 x 112 cm. Mixed media on canvas. 2020.


Bavim se pitanjima svakodnevnog života, ljudske situacije, te stanja i složenosti postojanja. Veliki dio mojeg umjetničkog rada tematizira i preispituje skup vanjskih utjecaja, koji modeliraju individualni identitet
Teme kojima se bavim su mahom socijalnog, političkog i egzistencijalnog karaktera. One me vode ka tome koji ću medij koristiti. Ponekad tako jednu temu obrađujem u više medija, kao u slučaju sa temom ‘Waterish” koju sam realizirao kao videorad i kao performans.Teme se, kroz rad, same nekako nameću, korak po korak, kao neki prirodni put ka sazrijevanju mene kao umjetnika i čovjeka. Kasnije biram na kojoj ću se temi duže zadržati, ući dublje u istraživanje.

Željko Jančić, Zec

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.