Priča iz …… – Ljiljana Stevanović

Jedinstveni smo po tome što imamo rubriku “Priča iz ateljea”, koliko popularnu kod čitalačke publike, koja zamišlja ateljea poput alhemičarskih laboratorija, toliko interesanatnu za likovne stvaraoce, željne da predstave mesto gde provode najveći deo svog života. Kada smo Gospođi Stevanović predložili da napiše nešto na tu temu, odgovorila je: “Pa ja nikada nisam imala atelje”. Prokomentarisali smo: “Buditi jedinstveni i u toj priči”. I dobili smo ovo što je pred Vama.

“Vreme plakanja”, 60 cm. Asamblanž. 2012.

     Za ovih 20 godina, koliko sam u umetnosti, promenila sam četiri stana i tri grada. I uvek je tu bio jedan veći sto sa staklom i….. uvek sam radila, i sada. Kad je moralo, koristila sam i podove i peć za sušenje, i….. pa snalazila sam se.

“Atelje u mislima, galerija stvarno, soba…”

                 Dakle, nemam atelje, nemam takav prostor koji umetniku služi samo za rad. Pri najnovijoj selidbi planirala sam…. ali,kad sam postavila slike iz kolekcije, i svoje slike……, nije bilo dobro, a i hladno je.  Čekam leto pa da izađem u dvorište i da mogu da radim ono što želim – da prskam, prosipam, razmahujem se metlama i četkama…. Zapravo,spoznala sam da bih bila potpuno drugačiji umetnik da sam imala gde da zakačim 2 x 3 m. platna, papira pa da se razigram, kao što ću raditi čim bude toplije (sad bar imam dvorište ).


“Kasno sam videla svetlo”, 4 X (50 X 50 cm.), Asamblaž na platnu. 2019.

                 Iako je tako kako jeste, to me nije sprečilo da radim,do duše, morala sam svoje želje za velikim formatima da ograničim, i samo izuzetno, kao na primer za izložbe “Od Sibovače do mene” i “Sam sebi treće lice”, na istom onom pomenutom stolu,da napravim slike na formatu 270 x 75cm. (ponosna sam na sebe ).

“Nedelja”, 70 X 50 cm. Kombinovana tehnika. 2019.

                 Nikad nemam ,,publiku” kad radim, sticaj okolnosti,  pa prešlo u stanje.

                 Radim svakog dana (i praznikom, haha) i u svako doba dana a nekada kasno i noću.

“Letnji dan do podne”, 65 X 85 cm. Akril na kaširanom platnu. 2019.

                 U prirodi, zapravo, nisam radila, osim na nekim kolonijama,   ali eto leta, eto mene u dvorištu, nadam se da će biti dobro.

                  Ne okrećem gotove slike k` zidu, ali sam to iskusila, shvativši da je jako dobro to uraditi, pustiti je dvadesetak dana, okrenuti je…. tada bih videla da li je to slika koju sam želela.

Prostor 3, Veranda

                  Počinjem da radim onda kad sam trenutno motivisana…. ali, kad spremam tematsku izložbu, bude dugih promišljanja.

                  U svojim ,,ateljeima” koji su bili 3u1 ( kuhinja, trpezarija, dnevni boravak) naravno da radim sve što se radi.

                  Moj radni dan je retko kad isti, određen unapred…. samo se prvoj kafi i fejsu zna vreme….posle….


“Ritam nereda”, Instalacija od oslikanih krugova, zidna, 200 X

                   ,,Ja volim i umetnost drugih”,  moj je moto u umetnosti jer, pored ostalog šta sam, ja sam i kolekcionar slika i skulptura.Trenutno u mojoj kolekciji srećno boravi 172 izložena eksponata od 142 umetnika iz zemlje i sveta – stoga, ne žalim za svojim slikama, treba da odu….

                 20 godina rada obeležavam ove godine (303 izložbe, od toga 40 samostalnih) štampanjem svoje monografije naziva “Pogled unazad” i retrospektivnim izložbama istog naziva, a koje će pratiti promocije monografije.

“Sam sebi treće lice”, 5 X (“70 X 75 cm.)

Naše pravilo je do sada bilo da na kraju ovakvih tekstova postavimo fotografiju umetnika i napišemo neko svoje mišljenje. Odustaćemo od toga uz tri reči: Ljiljana Stevanović, umetnik.

.

Prilog naše saradnice iz Slovenije

Darja Štefančić, iz svog ateljea.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.